megújulás

2021.02.23. 11:30

Több milliárd forintból fejleszthetik a Nógrád megyei turizmust

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program évek óta jelentős pályázati forrásokkal segíti hazánkban a turizmus fejlődését. Nógrád megyébe tavaly több milliárd forint érkezett a terület fellendítése érdekében. A nyertes pályázatoknak köszönhetően szálláshelyek, panziók létesülnek és újulnak meg, de megvalósul a pásztói strand és nemzeti kegyhelyünk fejlesztése is.

Gulyás Edina

Pásztón zajlik majd a térség legjelentősebb idegenforgalmi fejlesztése, a strand felújítása.

Forrás: MW

Fotó: Bencsik Ádám

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye. A turizmushoz kapcsolódóan több területet is támogat a program: pályázni lehet egyebek mellett a szálláshelyek és azok szolgáltatásainak fejlesztésére, a vendéglátás fellendítésére, a különböző látnivalók működtetésére és programszervezésre is.

Szűkebb hazánkban is több milliárd forint érkezett azokra a beruházásokra, amelyek a helyi turizmus előremozdítását célozzák. A Mátraverebély-Szentkúton található nemzeti kegyhelyen már eddig is jelentős fejlesztések valósultak meg. A fenti program támogatásával most közel 3,5 milliárd forintból további látványos előrelépés várható.

– Az elnyert összegnek köszönhetően családi apartmanok, kemping, játszótér, sportpálya, valamint egy napelempark létrehozását, parkolók és utak kiépítését, illetve a Kálvária-kápolna felújítását valósítja majd meg a Szentkutat üzemeltető Fons Sacer belső egyházi jogi személy – mondta el korábban portálunknak Orosz Lóránt.

A nemzeti kegyhely igazgatója hozzátette: ennek a beruházásnak a legfőbb célja a szezonalitás csökkentése, a májustól októberig tartó búcsúszezon meghosszabbítása, valamint a családos, a fiatal és a határon túli zarándokok, illetve a turisták megszólítása.

Orosz Lóránt kifejtette: napjainkban a vallási turizmus a világ idegenforgalmának megközelítőleg 32 százalékát adja, aránya folyamatosan növekszik. A fejlesztés megvalósulásával azonban nemcsak a vallási motivációjú látogatókra számítanak a kegyhelyen, hanem a kulturális turistákra, valamint fekvéséből adódóan az aktív és az ökoturizmus kedvelőire is.

Elkészült a Csend háza, a mátraverebélyi Szentkúton.
Fotó: L. B. / NMH

A pásztói strand fejlesztésére másfél milliárd forintos támogatás érkezik a város önkormányzatához. Farkas Attila polgármester arról tájékoztatott, hogy a megítélt összegnek köszönhetően két éven belül megvalósulhat egy olyan termálvizes fürdőkomplexum, amely egész évben nyitva áll majd a látogatók előtt.

– Ez a beruházás nagy lehetőség a város számára, hiszen Nógrád megyében, sőt a Mátrában is egyedül Pásztón van termálvizes strand – fogalmazott Farkas Attila. – A beruházás során egy új kutat fúrnak a megfelelő vízmennyiség biztosítására. Ezenkívül felépül egy modern fogadóépület élménymedencével, a gyerekek számára különféle csúszdákkal és más játékokkal. Szaunák, sókamra és masszázsrészleg is létesül. A kinti medencék felújítása is megtörténik. A fedett szabadtéri medence vízhőmérsékletét napenergiával és hőszivattyúval melegítjük fel, így télen-nyáron lehet majd azt használni.

A polgármester kifejtette: a tervezéshez szükséges százmillió forint már meg is érkezett az önkormányzathoz, a fennmaradó összeghez a beruházás előkészítését követően jutnak hozzá.

 

Szálláshelyek és panziók épülnek

A Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Nógrádban tavaly összesen 188 nyertes szálláshelypályázat volt. Ebből 170 magán- és egyéb szálláshely volt, 18 pedig panzió. – A Stratégiai Fejlesztési Kft. által megpályázott és elnyert több mint 128 millió forintos forrásból egy új szálláshelyet alakítunk ki a diósjenői tó közvetlen szomszédságában. A panzió tervezője törekedett arra, hogy a természeti értékeket megtartva valósuljon meg a beruházás. Célunk az, hogy a szálláshely hangulata illeszkedjen a diósjenői tó bájos hangulatához – tájékoztatott Erdős Szabolcs, a Straté­giai Fejlesztési Központ Kft. ügyvezetője. – Terveink szerint az idei év második felében indul a beruházás és előreláthatóan 2022 végére készül majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában