fejlődés

2021.02.24. 11:21

Összefogott négy település: szennyvízberuházás indulhat a nógrádi falvakban

Több település, Erdőtarcsa, Erdőkürt, Kálló és Vanyarc önkormányzata fogott össze, hogy a jövőben szennyvízhálózatot építsenek ki, mivel jelenleg egyik faluban sincs kialakítva ez az infrastruktúra.

Nagy Orsolya

Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere lapunknak elmondta, hogy ez a terület egy nagy fehér folt ebből a szempontból. Mivel ezek a települések önerőből nem tudnának ekkora beruházást megvalósítani, így a közelmúltban közös pályázatot nyújtottak be.

– A terveket és a hatástanulmányt még 2014-ben kezdtük el, amelyek mostanra teljesen elkészültek. Ezt a nagy fejlesztést csak együtt sikerülhet megvalósítani – közölte Markó Róbertné, aki nagyon bízik benne, hogy a pályázatot pozitívan bírálják el. Kifejtette, hogy véleménye szerint Erdőkürt kicsit előnyösebb helyzetben van a többihez képest, mert lehetőségük nyílt egy már kiépített befogadórendszerhez csatlakozni. A település vezetője már egyeztetett is Bakos Józseffel, Héhalom polgármesterével, ahol mint kiderült, a helyi szennyvíztárolónak van arra kapacitása, hogy Erdőtarcsa kommunális szennyvizét is fogadja. Az új szennyvíztelepet feltehetőleg Erdőkürt és Vanyarc környékén alakítanák ki az elképzelések szerint.

Markó Róbertné, Erdőtarcsa polgármestere
Fotó: L. B. / NMH

Baboss Buda, Kálló polgármestere kiemelte, hogy nagyon fontos lenne ez a beruházás, hiszen elengedhetetlen, hogy egy településnek legyen szennyvízhálózata. Ebben sajnos ez a négy falu eléggé el van maradva. A községben egyébként már több cég is érdeklődött a közelmúltban, de sajnos azért nem települtek oda, mert nem volt kiépített szennyvízrendszer.

A polgármester arra is kitért, hogy a lakosság részéről is nagy igény mutatkozik a fejlesztésre, amely feltehetőleg több milliárd forintos támogatásból valósulna meg. A települések vezetői bíznak benne, hogy elnyerik a pályázati támogatást és minél előbb elkezdhetik majd a munkála­tokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában