ritkaság

2021.02.21. 06:50

Kétszobányi bátonyterenyei plüssmackó segíti a gyerekek gyógyulását

Egy ország mozdult meg az elmúlt évben a kazincbarcikai Burinda Zsomborért, azért a kisfiúért, aki egy ritka betegségben, gerincvelő-izomsorvadásban szenved.

G. E.

Több mint ötszáz plüssmacit gyűjtöttek Bátonyterenyén egy SMA-s kisfiúnak. Képen: Banos-Balázs Bettina, László Beáta 20210218 Bátonyterenye Fotó: Ladóczki Balázs LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A gyógyulást jelentő 730 millió forintos génterápia fedezetének előteremtéséhez hazánk minden pontjáról hozzájárulnak a segíteni szándékozók. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a gyűjtéshez megyénkből is csatlakoztak.

A Bátonyterenyén élő Banos-Balázs Bettina, valamint László Bea számos önzetlen segítőjükkel időt és fáradtságot nem kímélve igyekeztek a hatalmas összeg előteremtésében. Műanyag kupakok gyűjtése mellett csatlakoztak a plüssterjesztők csapatához, és megyénk számos településén – egyebek mellett Salgótarjánban, Taron, Pásztón, Szurdokpüspökiben, Mátraterenyén, Nemtiben – folyamatosan szőrös játékokat „hagynak el”. Az ezekhez tűzött cetlin olvasható Zsombor története és a számlaszám, amire a felajánlásokat várták.

– A közelmúltban Mendelényi Györgyi, Dunakeszin élő gyűjtő ajánlotta fel több ezer darabos mackókollekcióját számunkra. A különlegességeket is rejtő gyűjteményt azzal a kikötéssel adta át, hogy azzal Zsombor és más beteg kisgyermek gyógyulását segítsük elő – tájékoztatott Banos-Balázs Bettina, aki azt is elmondta: – A rengeteg plüssmedvét édesapám, Balázs Péter és László Zoltán, a Steellab Kft. által biztosított busszal szállította el Bátonyterenyére. Háromszor fordultak, mire az összes játékot célba juttatták. A városban egy üresen álló ház két szobáját foglalják most el mackók.

Kiállítást is terveznek
Fotó: L.B. / NMH

Mint mondta, a kollekció darabjaiból más gyűjtők is válogattak már, és az ezekért felajánlott összeget cserébe elutalták a megadott számlaszámra. A Szent Lázár Megyei Kórház gyerekosztályára is jutott a plüssökből, de sok tervük van még azokkal. Egy a lényeg, hogy beteg gyerekeken segítsenek általuk. A későbbiekben, ha a járványhelyzet engedi, egy jótékonysági kiállítást is rendeznek majd a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

– Számunkra is nagyon nagy öröm, hogy a napokban arról értesültünk: összegyűlt a Zsombor kezeléséhez szükséges 730 millió forint. Hálás vagyok mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a sikerhez és ezáltal a kicsi fiú esélyt kaphat a gyógyulásra – fogalmazott Banos-Balázs Bettina, hozzátéve: – Nagyon jó érzés, hogy sikerült elérni a fenti célt, azonban nem állunk meg, újabbat tűzünk magunk elé. Továbbra is keressük a lehetőségeket, hogy a plüssmackókkal beteg gyerekeknek segíthessünk. Sajnos jelenleg az országban több kisgyerek is SMA betegségben szenved, az ő gyógyulásukért folytatott gyűjtésben is segíteni fogunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában