vevői szokások

2021.02.22. 07:00

Így vásárlunk a koronavírus alatt: otthon használatos termékeket és zöldséget keresnek a nógrádiak

Járványhelyzet ide vagy oda, vásárolni mégiscsak kell a nógrádiaknak. A nagyobb áruházakban – főleg hétvégén – sok időt tölt a lakosság, de hétköznapokon is betérnek egy-egy akcióra vadászva. Az otthon használatos termékek iránt megnőtt a kereslet, de zöldséget és gyümölcsöt is többet fogyasztunk.

Palchuber Kinga

A termékek között a legnépszerűbbek az alapvető élelmiszerek voltak

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az otthoni munkavégzés miatt a divatcikkeket manapság kevésbé keresik a vevők, ugyanakkor a környezetük és a lakásuk csinosítására és tisztán tartására több gondot fordítanak. Az élelmiszerüzletek és a nagyáruházak a hét minden napján szép számban fogadják a vásárlókat, a különféle akciók is csábítják az embereket.

A Tesco sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte: a pandémia hatása – tavaly február végén és március elején – a kiskereskedelemben egy viszonylag rövid, nagyjából három hétig tartó pánikvásárlásokkal kezdődött. Ez idő alatt voltak olyan kategóriák, amelyek forgalma akár száz százalékkal is megemelkedett, míg egyes termékek esetében az eladás akár ezer százalékkal is megnőtt az előző évhez viszonyítva. Ezt követően egész évre vonatkozóan, tartósan megváltoztak a vásárlói szokások.

– Az emberek jellemzően ritkábban érkeznek az áruházba vásárolni, ugyanakkor ilyenkor több termék kerül a kosarukba. A boltba járási szokások megváltozásával egy időben lényegesen nagyobb teret kaptak online szolgáltatásaink, egyre többen választották a házhoz szállítást – tájékoztatott az áruházlánc sajtóosztálya. Mint megtudtuk: a termékek között a legnépszerűbbek az alapvető élelmiszerek voltak. Minden olyan termék magasabb eladási adatokkal bírt tavaly, amelyek az otthoni főzés elengedhetetlen elemei, ilyenek a liszt, a tészta, a konzervek és a fagyasztott ételek. Ugyancsak éves szinten magas növekedést mutatnak a tisztítószerek, azon belül is a fertőtlenítők.

Olvasóinkat is megkérdeztük a témáról. A somoskőújfalui Horváthné Keviczki Alexandra elmondta: sok dolgot internetről rendel, s nézi a különféle akciókat is.

– Alapvetően az én bevásárlásom kilencven százaléka az élelmiszerekre összpontosul. Nem ritka, hogy az alapvető élelmiszerekből – tejből, lisztből, cukorból – és az üdítőkből is nagyobb mennyiséget raktározok el. Az első hullám lecsengése óta többet járok boltba, heti három alkalommal. A legtöbbet felvágottra, gyümölcsre és zöldségre, valamint tisztítószerekre költök, míg lakberendezési dolgokat csak nagyon ritkán szerzek be – tette hozzá a nógrádi édesanya, aki a ruhavásárlás tekintetében elsősorban a házhoz szállítást részesíti előnyben.

A szentei Saliga Zsófia elmondása szerint mióta a járványhelyzet tart, sokkal több zöldséget és gyümölcsöt – paprikát, banánt és almát – vásárol.

– A tartós élelmiszerekből is többet tartunk itthon, mint korábban. Megpróbáljuk bebiztosítani magunkat arra az esetre, ha nem mehetünk el itthonról. Az utóbbi időben, elsősorban a tél kezdete óta többet vásárolok gyógyszertárban is. A családommal több vitamint szedünk, hogy erősebb legyen az immunrendszerünk – emelte ki a fiatal.

A nógrádi üzletekben a tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a vásárlók hamar megszokták az érvényben lévő korlátozásokat, és alkalmazkodtak hozzájuk. Viselik a maszkot, használják a higiéniai állomásokat, és online vásárlás esetében élnek az érintésmentes fizetés és kiszállítás lehetőségével is.

Bízunk a vitaminok pozitív hatásában

Dr. Ádám György, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Nógrád Megyei Szervezetének elnöke szerint tavaly március óta érezhetően megnövekedett a vitaminok forgalmazása a patikákban, az emberek jobban vigyáznak magukra. – Immunerősítésre a C-vitamin ajánlott, amelynek ajánlott napi mennyisége felnőtteknél minimum 500 milligramm. Ajánlott a D-vitamin szedése is, ebből minimum 2000 nemzetközi egység napi szedése javasolt – tette hozzá az elnök, kiemelve: – Különbség van azonban a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők között. A bárhol kapható vitaminkészítmények dobozán azt tüntetnek fel a készítők, amit akarnak. Ellenben a gyógyszerek – így a vitaminok is – jól ellenőrzöttek, biztosan azt tartalmazzák, ami rá van írva. A gyógyszertárak csak tiszta forrásból szerzik be a készítményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában