önzetlen segítség

2021.02.28. 11:21

Így segítik egymást a bajban az emberek a Nógrád megyei falvakban

Jókora terhet ró sokakra, ha egyedül maradnak egy nagy családi házban. Leginkább a falvakban jelent ez gondot, mivel ott az elöregedés számottevőbb, mint a váro­sokban. A többszobás épületekben magányosan élnek az idős és nyugdíjas emberek, ezenkívül vannak települések, ahol egyre több az üresen álló ingatlan.

Fodor Orsolya

Pócs Piroska szilaspogonyi házának járdáját söpri. Az egyedül élőknek különösen gond egy családra méretezett ház fenntartása

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Szőke István már hét éve él egyedül Szilaspogonyon. Családi házának fenntartása nehézségeket okoz a számára, leginkább a fűtés finanszírozása problémás.

– Fával tüzelek, hat köbmétert használok el minden télen. Azért csak ennyit, mert nem minden helyiséget fűtök. Sokan csinálják így a faluban, mert felesleges minden szobában meleget tartani, ha nem tartózkodik ott senki – mondta a férfi.

Fodor Pál Jánosné hálás a sok támogatásért, amit kap az önkormányzattól. Portálunknak elmondta, hogy a polgármester odafigyel az idősekre, és őt is gyakran keresi telefonon. A bevásárlást elintézik a szociális segítők, ami nagy megkönnyebbülés az idős asszonynak.

Pócs Piroska szilaspogonyi házának járdáját söpri. Az egyedül élőknek különösen gond egy családra méretezett ház fenntartása | Fotó: H. M. / NMH

Bódi Józsefné, a község polgármestere portálunknak elmondta, hogy 1998-ban a település lakosainak a száma 574 volt, ami mára 298-ra csökkent. A falu elöregedett és a szociális ellátásra rászorulók száma is igen magas.

– Sok ház áll üresen, mert a tulajdonosok meghaltak vagy elköltöztek. Az utóbbi években lassan, de biztosan megindult az üres ingatlanok megvásárlása, így növekszik a betelepülők száma. Falugondnokság és szociális gondozás is működik a településen. Nekik bőven akad teendőjük a vírushelyzetben, hiszen a mindennapi bevásárlás, gyógyszerek összeírása és kiváltása csak így oldható meg – fogalmazott a polgármester.

Bódi Józsefné kifejtette, a falugondnok rendszeresen végiglátogatja az időseket, és telefonon is napi kapcsolatban áll velük. A különböző segélyszervezetektől rendszeresen érkezik adomány, ruhanemű és élelmiszer. A rászorulók idén is kaptak szociális tűzifát és ötvenezer forintos, élelmiszerre fordítható vásárlási utalványt.

– Minden pályázati lehetőséget megragadunk, amivel többet adhatunk és könnyebbé tehetjük az itt lakók életét. Működik a településen idősek nappali ellátását szolgáló intézmény és van könyvtárunk is. Évente több rendezvényt és előadást szoktunk tartani minden korosztály számára. Bár ezek most elmaradtak a járvány miatt – zárta gondolatait a település vezetője.

Rokonai segítenek a bevásárlásban

Nagy Pálné Őrhalomban, a Rákóczi úton lakik. Az egyedül élő özvegyasszony egyáltalán nem érzi magát magányosnak, hiszen a közvetlen szomszédjaira rendszeresen számíthat, ők mindig figyelnek rá. A bevásárlásait általában szintén falubeli rokonai végzik. Bár korábban személyesen járt a község központjában lévő élelmiszerboltba, az még tavaly bezárt, a másik üzlet pedig túl messze esik az otthonától. Alig várja már, hogy kitavaszodjon, idős kora ellenére szívesen tesz-vesz a kertjében, maga gondozza a veteményesét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában