otthoni torna

2021.02.24. 10:36

Ezt mindenkinek tudnia kell: ezt kell tennünk az egészségünkért a koronavírus alatt

Kiemelten fontos lenne a mostani vírusos időszakban, hogy az emberek minél többet mozogjanak és egészséges életmódra váltsanak. A szakemberek a megelőzés jelentőségét hangsúlyozzák.

Nagy Orsolya

Az online torna is nagy segítség lehet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A jelenlegi járványügyi helyzet miatt egyre jobban előtérbe kerül az egészséges életmód kérdése. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy nincs jó hatással a bezártság az emberekre. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik rendszeresen sportolnak, valamint különféle vitaminokat szednek. Kovács Hetti salgótarjáni egészségmentor lapunknak elmondta, hogy egy picit valóban többen vannak, akik egészségesebb életet élnek, de sajnos még mindig sokan nem fordítanak kellő figyelmet magukra.

– A legtöbben most D- és C-vitamint szednek, de ezeket egyébként is ajánlatos rendszeresen fogyasztani. A táplálékkiegészítők vásárlása során érdemes továbbá tájékozódni, hogy honnan is szerzik be, mert könnyen lehet rossz minőségű termékhez jutni, amely kevésbé hatékony – közölte Kovács Hetti.

Hozzátette: fontos lenne, hogy az emberek ne mástól, hanem saját maguktól várják a megoldást. A jelenlegi vírusos helyzetben ugyanis nagy szerepet kap a megelőzés, ez pedig tudatossággal érhető el. A minőségi élelmiszerek, a vitaminok, a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés, valamint a rendszeres testmozgás kiemelten fontos most. Ugyanakkor mindez nem elég. A szakember úgy véli, ahhoz, hogy hosszú távon az egész immunrendszerünk megfelelően működjön, szükséges a testünk mellett a lelkünk és szellemünk ápolása is. Az egészségmentor azt javasolja mindenkinek, hogy a megfelelő helyről tájékozódjanak, mert manapság nagyon sok a téves információ, amely olykor többet árthat, mint gondolnánk.

Szeles Enikő salgótarjáni edző úgy fogalmazott, hogy nemcsak az jelent problémát, hogy nincs testmozgás, de a társas kapcsolatok nélküli lét is óriási károkat okoz.

– Az elidegenedés antiszociálissá, depresszióssá és elviselhetetlenné teszi az embert. A mozgás, a közös programok, a társas kapcsolatok, a sokszor üresnek tűnő csacsogások, az egymás felé tett hétköznapi gesztusok tesznek minket emberré, és mindez jó ideje nincs az életünkben – hangsúlyozta Szeles Enikő.

Mint mondta, jelenleg nem sok esély van a sportolásra, ugyanakkor érdemes minél gyakrabban sétálni vagy kirándulni, amennyiben lehetőség és idő van rá, hiszen a mozgásra mindennap szükség van. Sok mozgásszervi probléma jelentkezhet amiatt, hogy az emberek a vírus miatt egyre kevesebbet sportolnak és rengeteget ülnek otthon. Az edző arra is kitért, szakember nélkül nem javasolja, hogy bármilyen sportot is elkezdjünk, hiszen majdnem mindenkivel egyénre szabottan kell foglalkozni. Ugyanakkor nagyon bízik benne, hogy hamarosan ismét lehet majd csoportos edzéseket tartani, hiszen ezek megelőzések is egyben, mert számos, az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk van. A mozgás nemcsak a fizikai erőnlétben, hanem mentálisan is segít. Hozzátette: reméli, hogy valamilyen formában az edzők is kapnak majd támogatást, mert egyáltalán nincs könnyű helyzetben a szakmájuk.

Jól jön a segítség, különösen a hosszú kihagyás után
Fotó: Shutterstock

Amint lehetséges, újranyitnák az edzőtermeket is

Javaslatot tett a közelmúltban a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége (MEDZOSZ) az edzőtermek újranyitása érdekében az operatív törzsnek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a sportért felelős államtitkárnak. Dechert Áron, a szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy tesztidőszak keretén belül szeretnék megnyitni az edzőtermeket, két lépcsőben. A javaslat szerint egyebek mellett a termek nyitvatartása igazodna a kijárási tilalomhoz, létszámlimittel működnének, minden felhasználónak előre szükséges lenne bejelentkeznie, és az ott töltött időt is meg kellene mondani. A gépeket távolabb helyeznék el egymástól, valamint a zuhanyzókat sem lehetne használni. A tesztidőszak alatt folyamatosan ellenőriznék az egészségügyi óvintézkedések betartását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában