probléma az elöregedés

2021.01.14. 06:55

Támogatásokkal igyekeznek vonzóvá tenni a fiatalok számára a nógrádi falvakat

Szűkebb hazánk legtöbb településén komoly problémát jelent az elöregedés. Ezért az önkormányzatok különböző támogatásokkal és programokkal igyekeznek vonzóvá tenni a fiatalok számára a falvakat.

Gulyás Edina

Forrás: shutterstock

– A gyermekek támogatása, a családok felkarolása komoly szerepet tölt be önkormányzatunk életében – fogalmazott Sándor József, Vizslás polgármestere.

– Nemrégiben csatlakoztunk a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom felhívásához, miszerint gólyás zászlót tűzünk ki a polgármesteri hivatal épületére, ha kisbaba születik a faluban. Emellett újszülöttcsomaggal kedveskedünk a családoknak. Terveink között szerepel az újszülöttek parkjának kialakítása, ahol a természet védelmét szem előtt tartva egy-egy fát ültetünk majd a babák tiszteletére. Az óvodásokat folyamatosan bevonjuk a közösségi programokba, a nagyobbakat a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat keretein belül próbáljuk segíteni. Erről még ősszel szavazott a képviselő-testület. Az érintettek tízezer forintot kapnak az önkormányzattól havi szinten.

Frenyó Gábor, Szügy első embere arról tájékoztatott, hogy a fiatalok hosszú távú letelepedésének elősegítése érdekében az elmúlt évben rendeletet alkotott a testület. Ennek értelmében építési telek vásárlásához nyújt támogatást a falu vezetése.

– Ez egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatás, amelynek mértéke legfeljebb egymillió forint lehet – tájékoztatott Frenyó Gábor, aki azt is elmondta:

– Akik Szügy közigazgatási területén szeretnének első lakóházat építeni, telekvásárláshoz igényelhetik a támogatást. Bizonyos feltételeknek azonban meg kell felelniük a pároknak, például az életkoruk nem haladhatja meg a 35. életévet, 2 meglévő kiskorú gyermek esetében a pedig 45. életévet. Többen érdeklődtek már a szügyi támogatás iránt, egy esetben pozitív bírálat is született ezen a téren.

Mátranovákon az 1700 lakosra közel ezer munkahely jut, ami komoly lehetőségeket jelent a községben és a környező településeken élőknek.

– Az önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy a helyi családok jól érezzék magukat a faluban. Szépen felújított, modern óvoda és iskola várja a gyerekeket. Az elmúlt évben háromszázmillió forintot nyertünk bölcsőde kialakítására. Mindezek mellett különböző rendezvényekkel és szolgáltatásokkal is igyekszünk biztosítani az itt élők számára a kellemes lakókörnyezetet – tájékoztatott Bodor Ernőné polgármester.

Hegedűs Pál, Bokor első embere arról számolt be, hogy néhány évvel ezelőttig kelengyepénzt kapott minden helyi csecsemő, amihez 18 éves koruk után jutottak hozzá az érintettek. Azonban az utóbbi években a falu vezetése már nem tudja biztosítani ezt a támogatási formát a szűkös költségvetésből.

Amint lehetőségük lesz rá, visszavezetik a kelengyepénzt.

– Tavaly óta minden újszülött ajándékcsomagot és 20 ezer forintos születési támogatást kap Diósjenőn – közölte Székely József Ede polgármester. Hozzátette: dinamikusan növekszik a településen élők száma, ennek megfelelően az önkormányzat bölcsődét, óvodát és iskolát is működtet.

– Idén egy új bölcsődeépület megépítésére is pályázni fogunk. Mindezeken túl különböző sportolási lehetőségeket is biztosítunk a fiatalok számára – fejtette ki.

Sikeres a falu bérlakásprogramja

Hollókőn húsz éve működik a bérlakásprogram, amit azért hoztak létre, hogy kipróbálható legyen, milyen itt az élet.

– Az albérleti szerződéseket egy évre kötjük, általában egy-két évig maradnak az ingatlanban az albérlők. Nagy az igény a programra, napjainkra már öt ilyen lakás van a településen. A kedvezményes lakhatás feltétele, hogy életvitelszerűen a faluban éljenek a bérlők – tájékoztatott Szabó Csaba. – Ha szükséges, munkát is ajánlunk az érkezőknek. Tapasztalataink szerint 10 bérlőből heten-nyolcan lakást vásárolnak Hollókőn. Hozzátette: a helyi családokat százezer forinttal támogatja az önkormányzat gyermekszületés esetén. Az sem mellékes, hogy a 330 lelkes faluban óvoda és iskola is működik. Húsz éve négy-öt gyerek járt ide, ma 14 óvodás és 23 iskolás van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában