Támogatás

2019.01.19. 11:30

Maradásra ösztönzik a fiatalokat a helyi önkormányzatok

Elöregedőben a falvak, kevés gyermek születik. A kis lélekszámú települések elnéptelenedése felgyorsult, de az érintettek lehetőségeikhez mérten próbálnak változtatni a helyzeten. Arra kerestük a választ, hogy néhány kisebb falu milyen támogatásokkal és programokkal teszi magát vonzóbbá a fiatalok számára.

Lászlók Judit

Lehoczki Szabolcs, Piliny polgármestere egy eladó házat mutat

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Hollókőn majdnem húsz éve működik a bérlakás program.

– Ezt azért hoztuk létre, hogy ki lehessen próbálni, hogy milyen az élet Hollókőn – mondta el lapunknak Szabó Csaba, Hollókő polgármestere.

– Az első bérlakást 2000-ben adtuk át. Az albérleti szerződéseket egy évre kötjük, általában egy-három évig maradnak az albérlők. Elsősorban olyan embereket keresünk, akik el tudják képzelni itt az életüket. Ha szükség van rá, munkát is tudunk ajánlani, főként a turizmusban, vagy segítünk nekik a helyi vállalkozásban. A támogatással kapcsolatban feltétel, hogy itt is kell laknia az illetőnek. Jelenleg is működik a program, most már öt ilyen lakásunk van. A legelső lakásunkban tizenegy család lakott így, és ebből kilenc le is telepedett nálunk. A falu számára minden újszülött fontos, ezért százezer forintot ad az önkormányzat a családnak, ezzel is támogatva őket.

A polgármester hozzátette: a hollókői fiatalokkal is felveszik a kapcsolatot, hogy munkát, vagy segítséget ajánljanak nekik, annak érdekében, hogy ne kelljen elhagyniuk a falut. A programot szeretnék folytatni és még több házzal bővíteni. Szabó Csaba hozzátette: azoknak, akik ide szeretnének költözni, az első kérdése mindig az, hogy van-e óvoda és iskola, ezért igyekeztek az óvodát és az iskola alsó tagozatát megtartani.

Lehoczki Szabolcs, Piliny polgármestere egy eladó házat mutat
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

– Kevés olyan kis létszámú település mondhatja el magáról, hogy náluk ezek még mindig meg vannak – mondta. – A bérlakás program mellett lelkesen szervezik a különböző programokat és rendezvényeket közösségformáló jelleggel külön a gyerekek és külön a felnőttek számára, amelyeket szintén támogat az önkormányzat.

Szécsényfelfalunak is van lakástámogatási projektje. Keresztes Imre polgármester a kérdésünkre elmondta, hogy tavalyelőtt vásárolt az önkormányzat egy házat, amit felújítottak.

– Egy családdal megállapodtunk, hogy havonta fizetnek egy bizonyos összeget addig, amíg el nem érik a ház árát, ezután az övék lesz. Addig olyan, mintha albérletben laknának. Eddig két ilyen házat tudtunk venni és felújítani, ezáltal két családot támogatunk. A családok kiválasztása egyedi elbírálás alapján történik. Sajnos az önkormányzatok költségvetése korlátozott, de a lehetőségek szerint itt is igyekeznek elsősorban a fiataloknak segíteni.

Pilinyben főleg azoknak próbálnak segíteni, akik már egy ideje a faluban élnek. Lehoczki Szabolcs polgármester elmondta, hogy különböző rendezvényekkel is igyekeznek vonzóvá tenni a községet, de a letelepedést is támogatják.

– Aki már öt éve él a faluban és szeretne házat venni, annak biztosítunk egy kisebb összeget, amit rendkívül hosszú távon törleszthet. Részt veszünk a Bursa Hungarica programjában is. Mindezek mellett rendkívüli felújítások is voltak, amelyek az életszínvonalat javítják és szépítik a falut. Ráadásul Piliny az ország egyik legbiztonságosabb helye!

Nógrádsipek a támogatások mellet, a különböző rendezvényekkel tenné vonzóbbá a települést – mondta Vizi Zoltán polgármester.

– Önkormányzatunk rendeletben szabályozta azokat a támogatásokat, amelyeket a lakosság megsegítésére szán. Ilyen támogatási forma a gyermekszületési támogatás és az iskolakezdési támogatás. Ezek minden saját, nevelt vagy örökbefogadott általános és középiskolát végző tanuló számára adhatók, ha nógrádsipeki lak-, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek. Segítjük a középiskolásokat az Arany János tehetséggondozó program támogatásával, a felsőoktatásban tanulókat pedig a Bursa Hungária ösztöndíjjal. Támogatunk persze minden nógrádsipeki lakost, akinek lakhatási, megélhetési gondjai vannak. Nógrádsipek is, mint a legtöbb nógrádi település elöregedőben van, ezért minden itt élőnek szüksége van támogatásra.

Vizi Zoltán hozzátette: szeretnék külön is támogatni a letelepedni vágyó fiatalokat, de erre még nincs lehetőségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!