felelős állattartás

2021.01.09. 14:00

Könnyen menhelyre kerülhetnek az ajándékba kapott állatok Nógrád megyében

Örök probléma, hogy az ünnepekkor sokan élő állatot ajándékoznak szeretteiknek anélkül, hogy mérlegelnék a felelősség súlyát. Bár az örökbefogadás példamutató cselekedet, mindig szem előtt kell tartani: egy kutyáról gondoskodni nem gyerekjáték. A házi kedvencek nem csak karácsonykor, hanem egész évben gondoskodásra szorulnak.

Palchuber Kinga

Amikor az új gazdák már tehernek érzik az „ajándékot”, akkor egyszerűen megválnak tőle

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A nógrádi állatvédők nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy csak az tartson odahaza házi kedvencet, aki felelősségteljesen tud is róla gondoskodni. Ennek ellenére karácsony tájékán mégis rendre akadnak olyan emberek, akik azért fogadnak örökbe vagy vásárolnak kutyát a családnak, mert aranyosnak találják, ám pár nap múlva rádöbbenek: egy eb megannyi odafigyelést igényel. S amikor az új gazdák már tehernek érzik az „ajándékot”, akkor egyszerűen megválnak tőle, mint egy használt tárgytól…

Paróczai Katalin, a salgótarjáni Mancs a Szívben Állatvédő Egyesület tagja elmondta: egyesületük jelenleg több mint hetven négylábúról gondoskodik salgótarjáni székhelyükön.

– Az örökbefogadások száma rendre megnövekedne az ünnepek közeledtével, ugyanakkor különösen odafigyelünk rá, hogy milyen szándékkal érkeznek a gazdajelöltek. Aki előre jelzi, hogy meglepetésnek szánná az állatot, annak sok esetben nem adunk zöld utat. Mielőtt az ember kutyát visz haza, érdemes a családdal jól átbeszélni az ezzel járó felelősséget – hangsúlyozta az állatvédő, aki szerint év végén a petárdák és a tűzijátékok okozta zaj miatt kóborolnak az állatok leginkább. Emellett a tapasztalatok azt mutatják, hogy a tüzelési időszakok után is megnövekszik a segítségre szoruló kutyák száma.

Dallos Szilvia, a San Lazaro Állatvédő Alapítvány tagja elmondta: Nyugat-Nógrádban is egyre nő az utcán kóborló jószágok száma.

– Bár Salgótarján környékén van egy menhely, Nyugat-Nógrádban ez nagyon hiányzik. Emiatt nehéz a megtalált állatok elhelyezése, a munkát jelenleg négy család segíti ideiglenes befogadóként, de más megyék szervezeteivel is kapcsolatban állunk – tette hozzá.

Amikor az új gazdák már tehernek érzik az „ajándékot”, akkor egyszerűen megválnak tőle
Fotó: L. B. / NMH

Bozó Brigitta, a ságújfalui Mancs Menedék Állatvédő Egyesület elnöke elárulta: hozzávetőleg kétszáz kutyának és hatvan macskának nyújtanak menedéket.

– Több kölyökkutyának is sikerült szerető gazdát találni az elmúlt időszakban, de nem volt jellemző, hogy kimondottan a karácsony miatt megugrott volna az örökbefogadások száma. Egy kutyát soha nem szabad hazavinni elhamarkodottan, az állattartás komoly döntés – emelte ki Bozó Bri­gitta, hozzátéve:

– Egész évre jellemző, hogy segíteni hívnak minket a bajbajutott kutyákhoz, ám a kóbor állatok száma elsősorban tavasszal – a kötelező oltások időszakában – szokott emelkedni. Emellett átfogóan a téli időszakban több bejelentés érkezik az egyesülethez a rossz tartást illetően.

A hidegben az utcára tett állatoknak a legkevesebb az esélyük a túlélésre, hiszen megfelelő táplálás és meleg búvóhely nélkül – elsősorban a kiskutyák – megfagyhatnak. Mielőtt tehát bárki kutyát vinne haza, érdemes jól átgondolnia a döntést, hiszen az állat is igényli a szeretetet, az odafigyelést és a törődést. A négylábúak hazavitele számos kötelezettséggel jár, s a velük való foglalkozás nem merül ki néhány simogatásban.

Nagy szükség lenne új ólakra

Salgótarjánban az ebrendészeti telepet, valamint a Lassie Állat­menhelyet – a VGÜ Nonprofit Kft. finanszírozásával – a Karancs Mentőkutyás Alapítvány működteti. Baksa Valéria, a menhely vezetője elmondta: a segítségre szoruló kutyák száma folyamatosan növekszik Nógrád megyében. Jelenleg mintegy húsz kutya vár új és szerető családra a helyszínen, míg a gyepmesteri telepen szintén hasonlóan alakul a befogott ebek száma. Nagy szükség lenne új kutyaólakra a menhelyen, de óriási segítséget jelenthetnek az állateledel-adományok is. A szombati kutyasétáltató napoknak és egyéb akcióknak köszönhetően a kölykök mellett számos felnőtt eb talált már rá hű gazdájára. A kutyák örökbefogadása kizárólag oltási könyvvel és csippel ellátva történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában