megemlékezés

2021.01.29. 18:10

Így emlékeztek meg a gyarmatiak a legnagyobb ünnepükre, 102 éve űzték ki a cseh katonaságot

A megszálló cseh katonaság 102 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeztek Balassagyarmaton tegnap. Sajnos, idén a járványügyi előírások miatt nem lehetett megtartani a hagyományos ünnepséget. Ezért a megemlékezést az érdeklődők a helyi televízióban és az interneten keresztül követhették figyelemmel.

Lászlók Judit

A balassagyarmati felkelés avagy a csehkiverésre emlékeztek, 2021.01.29.én Balassagyarmaton a várásházán lévő emléktáblánál. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A délelőtti órákban három helyszínen zajlott csendes, egyéni koszorúzás: a Városi temetőben, a Vasútállomásnál, illetve a Városházánál kihelyezett emléktáblánál. Mindegyik helyszínen a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport állt díszőrséget. Az idei évben a járványügyi előírások miatt nem lehetett megtartani a hagyományos megemlékezést. Azonban az ünnepi műsort délután 16 óra 40 perctől a helyi televízióban és Balassagyarmat Város Önkormányzatának hivatalos Facebook oldalán lehetett figyelemmel kísérni.

Csach Gábor, a város polgármestere ünnepi beszédében felidézte Czakó Balázs, a 102 évvel ezelőtti csehkiverés harcai közben elesett közkatona utolsó szavait. Majd így folytatta:

– A hazaszeretet legnagyobb helyi ünnepén, a csehkiverés évfordulóján a járványhelyzet miatt veszélyeztetett embertársaink védelmében idén nem tarthatunk tömegrendezvényeket. A pandémia viszont jó alkalmat ad az ünnep fényében az áldozatról való elmélkedésre – mondta Csach Gábor.

A polgármester kitért arra, hogy a közösségi médiában mennyien háborognak a szigorú járványügyi szabályozások ellen. Azonban szerinte most nagy szükség van az olyan példaértékű összefogásra, mint amit 1919. január 28-án és 29-én Balassagyarmat lakossága mutatott.

– Mert bajban derül ki igazán, kire lehet számítani, ki gondol a közösség érdekeivel, s ki az, aki csak a saját kényelmét hajlandó követni. Szerencsére a csendes többség ma is jól tudja: bajban a mérleg nyelve a közkötelesség és az egyéni szabadságjogok közt az előbbi felé mozdul. A biztonság és a közösség érdeke a szeretet vezérelte összefogás. Azért lehetett csak sikeres a balassagyarmatiak szabadságharca, mert a közösség érdekében az emberek felülemelkedtek a politikai, vallási meggyőződésein és egyként fogott össze a függetlenség és önrendelkezés visszaállításáért – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: – Áldozatot hoztak, pedig jól tudták, ennek csak a sikerre vitt küzdelem esetén van értelme. De igazuk lett: a kiontott vér a balassagyarmati eseményeket azon kevés győztes magyar csaták közé emelte, ahol az áldozat nem volt hiába való.

A polgármester szeretné, ha a jövőben minden balassagyarmati feltudná sorolni a csehkiverés tíz hős mártírjának nevét. Emellett kiemelte, hogy a város polgárai nem csak a múltban voltak képesek a hatalmas összefogásra, hanem a jelenben is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a Balassagyarmaton és a környező településeken élő polgárok hetek alatt 130 millió forintot gyűjtöttek a koronavírus elleni védekezést segítő alapítványoknak.

– Ma szerencsés korban élünk. Bár a világjárvány elleni védekezés szabályai szorítják életünk kereteit, de a közösség, a normális élet helyreállítása érdekében most nem kell fegyvert fognunk. Csak felvenni egy maszkot, betartani a távolságokat, vigyázni veszélyeztetett embertársainkra, és elhinni az orvosok tanácsait az oltások elfogadásáról. Ma elég mindenkinek a saját dolgaiban, a személyes fegyelmezettségben helyt állnia, és nem marad el a siker. Mert az igaz hazaszeretet az apró dolgokban rejlik, a bátor egyensúly megtalálásában a közkötelesség és az egyéni szabadságjogok között. Az efféle helytállás eredménye a család, a közösség és a haza sikeressége – zárta sorait Csach Gábor.

Az ünnepi műsorban bejelentették, hogy díszpolgári címet kapott Sztancsik József nyugalmazott sportvezető. Pro Urbe díjban pedig a járványhelyzet helyi frontvonalában végzett kiemelkedő munkájukért négy közösség részesült: a kórház Covid gyógyító részlegei, a Mentőszolgálat balassagyarmati állomásának kollégái, a Szent Erzsébet Idősotthon és a GAMESZ munkaközössége.

A megemlékezésen közreműködött Baráz Alisa és Baráz Ádám, zongoraművészek, akik előadták Liszt Ferenc Les préludes szimfonikus költeményét és a Civitas Fortissima 100 című zeneművet. Ezenkívül Fábry István előadásában hallgathattak meg egy verset, illetve Tyekvicska Árpád, helytörténész mesélt a csehkiverésről.

XIII. Civitas Fortissima Történelmi Vetélkedő

Bernáth-Kertész Csilla, főszervező elmondta, hogy a koronavírus járvány miatt a nagy hagyománnyal bíró Civitas Fortissima Történelmi Vetélkedőt idén online formában tartják meg a balassagyarmati és a környékbeli általános iskolák 5.-8. osztályos tanulói számára. A verseny célja, hogy a diákok megismerjék a 102 évvel ezelőtti eseményeket, valamint büszkék legyenek a múltjukra és Balassagyarmatra.

A versenyt az Ipoly Erdő Zrt., Balla Mihály, országgyűlési képviselő és Balassagyarmat városa támogatta. A vetélkedőre hetvennégyen jelentkeztek, közülük lett első Tupcsa Panna (Balassi Bálint Gimnázium), második helyen végzett Együd András Buda (Balassi Bálint Gimnázium), a harmadik pedig Cserni Valentin (Dózsa György Általános Iskola) lett. A középiskolások számára pedig egy három részes online levelezős vetélkedőt indítottak útjára, amelyen a határontúliak is részt vehetnek. A megmérettetés egészen június 4-ig tart, ami a trianoni évfordulóra tervezett döntővel ér majd véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában