a tél örömei

2021.01.14. 18:15

Bevetésre készen állnak a hólapátok és a szánkók Nógrád megyében

Szerdán hajnalban szinte minden Nógrád megyei településen hólepte tájra ébredtek az emberek. Bár eddig még nem sok hó esett, mégis érdemes felkészülni a megváltozott időjárásra és idejében beszerezni a legfontosabb téli felszereléseket. Utánajártunk, hólapát és szánkó ügyében, felkészült-e a megye.

K. K.

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Sokáig váratott magára az igazi tél és a havazás, a fehér karácsony is elmaradt, azonban úgy tűnik a következő napokban is hasonló időjárásnak örvendhetünk megyénk egész területén.

Bár csak néhány milliméteres hóréteg fedte be szerda reggelre a tájat, a gyerekek így is ürömüket lelték benne. Azonnal elkezdődött a mókázás az egyik salgótarjáni lakótelep domboldalánál, ahol előkerültek a popsisík és a gyerekek vidáman csúszkáltak. A felnőttek, akik az autójukról, vagy a házuk elől sepregették a havat, azonban már kevésbé voltak ilyen derűs hangulatban.

A havazás beköszöntével egyre növekednek a ház körüli teendők
Fotó: H. M. / NMH

Függetlenül attól, hogy családi vagy társasházban él az ember, a téli hónapok viszontagságaira érdemes idejében felkészülni. Ilyenkor a ház körüli eszközök nélkülözhetetlenek a hóeltakarítás és síkosságmentesítés szempontjából.

Míg kisebb hó esetén egy erősebb seprű is alkalmasnak bizonyulhat, a nagyobb hóréteggel szemben csak a hólapát segíthet. Mint utánajártunk, ahány üzlet annyi hólapát, így bőven volt miből válogatnunk, a legegyszerűbb műanyagon át az erősebb fa-fém ötvözetig.

Az egyik országos kereskedelmi üzletlánc salgótarjáni áruházában a műanyag lapát már pár ezer forintért megkapható, míg a fából készült nyéllel, fémmel is erősített változata 5000 forint körül mozog.

A megyei barkácsboltokban már jóval nagyobb a hólapátkínálat. Az áruk méretenként változik, a legolcsóbbat 2000 forint körül, míg a nagyobb hóteknőt már 8000 forinttól lehet kapni. Az egyik üzletben még szórókocsival is találkoztunk, ennek azonban már jóval borsosabb az ára, tízezer forint alatt nem lehet hozzájutni.

Síkosságmentesítéshez jól jöhet még az útszóró só is, azonban ezt csak elvétve láttunk, főképp a szaküzletekben. Valószínűleg a legtöbb ember már jó előre bevásárolt belőle, hiszen tíz kilós kiszerelésnél kisebbet alig lehetett kapni, mindezt 2500 forintért.

Szánkó tekintetében is szétnéztünk az üzletekben. Klasszikus, fából készült változatához alig lehet hozzájutni, de az egyik kereskedelmi üzletlánc salgótarjáni áruházában rábukkantunk párra, aminek még karfája is volt, darabjáért 9000 forintot kértek. Műanyagból készült változatát 5000- 8000 forint körül kínálják, a legolcsóbb hócsúszkákat pedig, az úgynevezett popsisíket, már néhány ezer forintért megvásárolhatjuk.

Elő a hólapáttal!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján pénteken alapvetően kevés felhő lesz az égen, de legfőképpen az északkeleti, keleti megyékben, valamint az Északnyugat-Dunántúlon időszakosan több lehet a felhőzet. Hózápor legfeljebb néhol fordulhat elő. Az északnyugati szél helyenként erős lesz. Szombaton eleinte helyenként fordulhat elő hózápor, késő délutántól, estétől több helyütt számítani lehet havazásra, hózáporra. Az északi, északnyugati szél főként a Dunántúlon sokfelé erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -12 és -4 fok között alakul, de keleten néhol akár -15 fokot is mérhetnek.

Az utca emberét is megkérdeztük, felkészült-e már az igazi téli időjárásra:

Suller Mária, Salgótarján: – Nagyon csodálkozom, hogy eddig még nem esett hó, pedig már nagyon jól jönne a növényeknek. Örülhetnek akik a Magas-Tátrában laknak, hogy mindennap csodálatos havas látványban lehet részük. Ellenben, ha mégis havazna fel vagyunk rá készülve és az unokáim is biztosan örülnének, ha végre szánkózhatnának.

Juhász Ildikó, Salgótarján: – Igazából én már nagyon nem szeretném, ha jönne az igazi tél. Úgy vagyok vele, ha már eddig nem volt, most már ne is legyen. Ugyanakkor egy kis havazást nem bánok, ugyanis karácsonykor is nagyon hiányzott, de már a hóesés látványával is meglennék elégedve. A társasházban ahol lakom már fel vagyunk készülve hólapáttal és sóval a rosszabb időre.

Szabó Attila, Salgótarján: – Várjuk a havazást és gyerekek is biztosan jól szórakoznának a szánkóval, de az időjárás-jelentéseknek sosem lehet hinni, ezért különösebb módon nem szoktam készülni a havazásra. Természetesen mindig kéznél van a hólapát, ha rosszabbra fordulna az időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában