rend

2021.01.24. 15:30

A tanárok szerint nyugodtabb légkört biztosít az iskolaőr a nógrádi iskolákban

Az elmúlt év szeptemberétől szűkebb hazánk több oktatási intézményében is iskolaőrök vigyázzák a rendet. A pedagógusok szinte csak pozitív tapasztalatokról számoltak be munkájukkal kapcsolatban. Mindenhol csökkentek a vitás esetek és az új munkatársak szót értenek a nehezen kezelhető tanulókkal is. A digitális oktatás bevezetése miatt azonban több középiskolában is szüneteltetik az iskolaőri posztot.

Gulyás Edina

20200914 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Iskolaőr a Vegyipari középiskolában.

Fotó: Molnár Péter

– „Kevesebb konfliktus, kevesebb verekedés”. Intézményvezetőink többsége így értékeli az iskolaőrök munkáját – számolt be Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerülti Központ igazgatója, hozzátéve:

– A fenntartásunkban lévő általános iskolák közül 9 intézmény 14 feladatellátási helyén vannak jelen, ezek között van 3 intézmény ahol 2 iskolaőr is szolgálatot teljesít. Az elmúlt fél év alatt jórészt pozitív visszajelzések érkeztek a tankerületbe a munkájukkal kapcsolatban.

Az intézményvezetők többsége egyértelműen azt tapasztalja, hogy kevesebb a konfliktus és az összetűzés, az iskolai szabályok betartása is gördülékenyebb, köztük az ebben a tanévben bevezetett járványügyi előírásoké is.

Mint mondta, az iskolaőrök a folyosókon, az udvarokon vannak jelen, a szünetekben segítik az ügyeletes tanár munkáját. Legtöbbjük határozott fellépésével, jó kommunikációs képességével kiváló kapcsolatot alakított ki a diákokkal és a szülőkkel egyaránt.

A gyerekek közötti konfliktusok száma jelentősen csökkent, illetve másképpen kezelik azokat: a verekedés helyett békés megbeszélésre sarkallják őket az őrök, sokszor pedig már a konfliktusok megelőzésében is szerepet játszanak. Az elmúlt hónapok alatt sikerült beilleszkedniük, megismerni a diákokat, így a munkájuk gördülékenyen egészíti ki az oktató-nevelő munkát.

Több helyen tapasztalták, hogy az iskolaőr jelenlétének köszönhetően a diákok tisztelettudóbbak a pedagógusokkal szemben is, így nyugodtabb lett az iskolai légkör. Az intézményvezetők egy része arról is beszámolt, hogy ugyan konfliktusok és magatartási problémákkal küzdő diákok most is vannak az iskolákban, de jelentősen csökkent a kisebb-nagyobb csoportokra kiterjedő, vagy az egész iskolát érintő vitás helyzetek száma.

– Intézményvezetőink szinte mindegyike kiemelte, hogy nagyon rátermett, jól kommunikáló munkatársakat kaptak, akik rendkívül könnyen és jól megértetik magukat a diákokkal – fogalmazott Nagyné Barna Orsolya.

A Salgótarjáni Tankerületi Központ 10 intézményében, 14 feladatellátási helyen kezdték meg tevékenységüket szeptemberben az iskolaőrök, akik a köznevelési intézmények belső rendjét szavatolják. Jelenlétük célja, hogy megelőzzék és szükség szerint hatékonyan kezeljék a diákok, illetve a pedagógusok-diákok között kialakuló olyan konfliktusokat, amelyek túlmutatnak a tanárok által alkalmazható pedagógiai eszköztáron.

Simon Tibor, a tankerületi központ igazgatója arról tájékoztatott, hogy az őrök a pedagógiai munkát puszta jelenlétükkel, fegyelmező erejükkel, a jelenlegi vírusos helyzetben az intézménybe illetéktelenül belépni kívánók szűrésével, feltartóztatásával segítik. Mint mondta, az eltelt időszakban az iskolaőrök munkáját az intézményvezetők pozitívan értékelik, a konfliktushelyzetek száma érezhetően csökkent.

– A koronavírus-járvány megjelenése, az online oktatásra történt átállás a legtöbb tagintézményünkben módosította nem csak a pedagógusaink, de új munkatársaink, az iskolaőrök munkáját is – fogalmazott a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) főigazgatója. Baranyi Zoltán az iskolaőrökkel kapcsolatosan kiemelte: gyorsan beilleszkedtek az iskolák életébe és az első tapasztalatok kedvezőek voltak. A szakképzés Nógrád megyei intézményeiben annak ellenére támaszkodni tudtak – és több helyen tudnak ma is – a munkájukra, hogy pedagógiai végzettséggel nem rendelkeznek, de a legtöbbször már a jelenlétük is jótékony hatású.

Az NMSzC Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban a digitális tanrend ideje alatt az iskolaőrök alkalmazása szünetel, ám a megelőző időszakban elégedettek voltak a munkájukkal, a tanulók elfogadták jelenlétüket, a tiltott dohányzás területén előrelépés történt – tájékoztatott Dániel László, iskolaigazgató.

Ugyancsak szüneteltetik az iskolaőri posztot jelenleg a balassagyarmati Szent-Györgyiben, az ő munkatársuk le is szerelt, mert elköltözött a városból.

A Táncsics Mihály Technikumban sincs most iskolaőr, mivel a tanulók nem járnak be az intézménybe. Juhászné Janik Beatrix igazgatónő elmondása szerint ezt megelőzően az őr segítette az ügyeletes tanárok munkáját, s a reggeli beléptetéskor részt vett a kötelező hőmérséklet-mérésében is. Minden szünetben bejárta az iskolát, beszélgetett a gyerekekkel. Itt szerencsére csak elvétve jelentkeznek fegyelmi problémák, így ezen a területen dolga még nem akadt. A „Keriben” szintén betöltetlen most az állás, de feladat sincs, amit az iskolaőr tudna csak elvégezni.

Ahol gyakorlati oktatás történik, ott van mit csinálniuk

Baranyi Zoltán arról is beszámolt, hogy a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum azon intézményeiben, ahol a gyakorlati órák jelenleg is zajlanak, továbbra is jelen vannak az iskolaőrök. A salgótarjáni Stromfeldben kevesebb ugyan a feladata, de a beléptetésben most is segít az őr.

– A Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban szintén ellátják feladataikat az iskolaőrök. Folyamatosan figyelnek arra, hogy a diákok viseljék a maszkot és ügyelnek a rendre – közölte Képesné Kövessy Margit, igazgató-helyettes.

– A Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában az őr leginkább a szakiskolás tanulókat fegyelmezi – tájékoztatott Zérczi Miklós igazgató, hozzátéve: – Az előző években napi szinten fordult elő, hogy a diákok dohányoztak az intézmény területén. Az idei tanévben ez mindössze már csak egyszer-kétszer történt meg, ami az iskolaőr jelenlétének köszönhető. Munkájára az online oktatás idején is szükség van, mivel intézményünkben minden nap vannak gyakorlati órák. Felügyeli a tanulók viselkedését, a közösségi terekben betartatja a vírushelyzetből eredő távolságtartási és maszkhasználati szabályokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában