tesztelés

2020.12.10. 11:20

Immár Pásztón is működik koronavírus-mintavételi pont

Immár Pásztón, a Romkertben található Csohány Kálmán Galériában is végeznek koronavírusteszteket. A helyieknek és a környékbelieknek így nem kell más városokba utazni a vizsgálat miatt.

Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mintavételi pontot működtet Pásztón.

Farkas Attila, a város polgármestere portálunknak elmondta, hogy a mentők azzal a kérdéssel fordultak felé, hogy az önkormányzat tud-e helyet biztosítani tesztelés céljára.

– Több szempontot is figyelembe vettünk, így például, hogy legyen az épületben mosdó és fűtés is. Végül a Csohány Kálmán Galériára esett a választás, amely a városközpontban található – fejtette ki Farkas Attila.

Hozzátette: azért is jó, hogy megnyílt ez a mintavételi pont, mert eddig a pásztóiaknak és a környékbeli településeken élőknek Salgótarjánba vagy Balassagyarmatra kellett utazni, ha az orvos tesztelésre küldte őket. Immár azonban lehetőség van helyben, illetve a közelben elmenni a vizsgálatra. Ez nemcsak egészségügyi, de kényelmi szempontból is célszerű.

Ügyelnek a mentők egészségének megőrzésére

A jelenlegi járványügyi helyzetben a mentődolgozók biztonságára, testi és lelki egészségük megőrzésére is nagy hangsúlyt fektetnek.

– Az Országos Mentőszolgálat valamennyi mentőegysége rendelkezik a fertőző betegek ellátásához szükséges védőfelszereléssel és a fertőtlenítés eszközeivel, amelyekből jelentős mennyiségű raktározott tartalék is rendelkezésre áll – közölte korábban Győrfi Pál.

A szakember kifejtette: a koronavírussal kapcsolatos feladat-specifikus teendőket eljárásrendben szabályozták, a védőfelszerelések használata pedig minden mentődolgozó számára kötelező.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat sajtószóvivője kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a mentőkhöz a háziorvosoktól beérkező PCR mintavételi megrendelések száma. A mintavételt az alaptevékenységen felül, attól elválasztva, önálló logisztikával és a rendelkezésre álló többletkapacitással végzik.

– Az országos tiszti főorvos eljárásrendje szerint a háziorvos által – az erre a célra létrehozott elektronikus felületen – leadott megrendelés alapján és előzetes egyeztetés után lehetőség van a Covid–19 laboratóriumi vizsgálathoz szükséges járványügyi mintavételezés céljából felkeresni az Országos Mentőszolgálat kijelölt mintavételi pontját, az egyeztetett időpontban. Az ország több mint 60 helyszínén működik ilyen statikus pont. Nógrád megyében Salgótarjánban, Balassagyarmaton és most már Pásztón is – hangsúlyozta a sajtószóvivő.

Győrfi Pál arra is kitért, hogy ezeken a helyszíneken elsőként antigén gyorstesztet végeznek. Ennek pozitív eredménye bizonyítja a fertőzöttséget. Amennyiben a gyorsteszt nem mutat pozitivitást, ugyanezen a helyen PCR-mintavétel történik, amit laboratóriumi vizsgálat követ. A mintavételi kapacitás növelésével a vizsgálatok száma nő, a várakozási idő pedig csökken.

Az OMSZ egyébként már több mint 500 ezer mintavételt végzett országszerte.

Már kijelölték az egészségügyi dolgozók védőoltását végző kórházakat

A koronavírus-elleni védőoltásokra való felkészülés első állomásaként már kijelölték azt a 25 kórházat, ahol majd megtörténhet az egészségügyi dolgozók védőoltása. Minden megyében lesz erre a célra kijelölt oltópont, és egy kórház 4-6 oltópontot is kialakít majd. Mint ismert, az Oltási terv szerint az egészségügyi dolgozókkal kezdődik majd a védőoltás, amely természetesen számukra is teljesen önkéntes lesz.

Az oltópontok kijelölésére azért van szükség, hogy az egészségügyi intézmények időben fel tudjanak készülni arra, hogy ha megérkezik Magyarországra a megfelelő és engedélyezett vakcina. A kijelölt kórházakban a vakcina tárolására a hűtési feltételek adottak. A kijelölt kórházaknak az oltásra külön helyiségeket kell kijelölni, és kötelesek biztosítani az online és telefonos bejelentkezési lehetőséget az oltásra jelentkező egészségügyi dolgozók részére, az elvégzett oltásokról pedig nyilvántartást kell vezetniük és az átoltott személyt oltási igazolással kell ellátniuk.

A kijelölt oltópontok: Budapesten a Honvédkórház, a DPC, a Szent János és a Szent Imre Kórház, a Korányi Pulmonológiai Intézet és a SOTE, vidéken a megyei központi kórházak, Pest megyében pedig a Flór Ferenc Kórház.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában