LAPSZEMLE

2020.12.10. 06:57

Lázasan ment temetni a nógrádi pap, aki a gyászolók száma miatt otthagyta a szertartást

Újabb részletek derültek ki a botrányos nyugat-nógrádi temetésről. A TV2 Tények szerdai riportja szerint Covid-gyanús tünetekkel érkezett a szertartásra a pap, aki végül a megjelentek magas száma miatt otthagyta a gyászolókat, és nem búcsúztatta el az elhunytat.

NMH

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Mint arról hétfőn beszámoltunk, a megengedett ötven főnél nagyobb volt a gyásznép, ezért otthagyta a temetést a plébános a minap az egyik megyei kistelepülésen. Miután váratlanul távozott, a kántor oldotta meg a szürreális helyzetet, és méltósággal elbúcsúztatta az elhunyt földi maradványait.

Portálunkra hivatkozva a legtöbb országos hírportál, illetve sok televíziós hírműsor is beszámolt a nem mindennapi esetről. A Tények stábja az érintett nyugat-nógrádi községbe, Bercelre is ellátogatott, ahol a gyászoló családot is szóra bírták.

Az özvegy elmondta, hogy a pap – a sajtóban terjedő állításával ellentétben – késett a szertartásról, megszentelte a hamvakat, majd otthagyta a gyászolókat. Alig több, mint tíz percet töltött a temetésen. Az elhantoláskor már csak a kántor volt ott.

– Az atya azt sem szerette volna, hogy kántor legyen. Ha én ebbe beleegyezek, akkor annyi lett volna a temetés, hogy „ámen”. Azt nem lehetett volna feldolgozni – panaszolta az özvegy.

Az elhunyt férfi anyósa is megszólalt a riportban. Azt mondta, hogy a veje nem ilyen temetést érdemelt. Rengetegen szerették a faluban.

– Tessék elképzelni, milyen érzés volt az, hogy még azt se várta meg az atya, hogy egy lapát földet dobjanak rá – mondta az idős asszony.

A tévériportból kiderült azt is, hogy a pap távozását – a magas létszámon túl – azzal indokolta, hogy beteg volt a szertartás napján. Szintén szerdán az egyik bulvárlapnak azt is elmondta a plébános, hogy komoly tünetekkel küzdött, amikor a temetőbe ment. Állítása szerint 39 fokos láza volt, és erősen köhögött. Azóta karanténban van. Az nem derült ki a híradásokból, hogy a járványügyi szabályok betartására – a gyászolók számát illetően – nagyon ügyelő pap egyértelműen Covid-gyanús tünetekkel miért ment közösségbe.

A Tények azzal zárta riportját, hogy az eset miatt a temetést kérő hívőknek a jövőben már írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy a szertartáson nem lesznek többen ötven főnél.

(Hétfői cikkünk nyomán a Nool.hu szerkesztőségét is megkereste a plébános, akinek mi is felajánlottuk, hogy nevét vállalva közölje álláspontját, de nem élt a lehetőséggel – a szerk.)

Végül nem tett panaszt az önkormányzat

Korábbi cikkünkben olvasónktól kapott információkra alapozva azt írtuk, hogy az önkormányzat az esetről bejelentést tett a Váci Egyházmegyéhez, mert álláspontjuk szerint a plébános kegyeletsértést követett el a magatartásával. Azóta megtudtuk, a község önkormányzata egy ideig valóban fontolgatta ezt a lépést, ám végül mégsem tett panaszt. A TV2 szerint a Váci Egyházmegye a sajtóból értesült a történtekről. Kérdőre vonták a plébánost, aki azt mondta, miután megkérte a távolabbi ismerőseket, hogy csendben búcsúzzanak el és hagyják el a temetőt, megtartotta a szertartást. Az egyházmegye képviseletében Paszternák Tamás püspöki titkár úgy nyilatkozott: – Tudomásom szerint az atya befejezte a szertartást, áldást adott, és utána távozott. Az egyházi liturgikus előírásoknak megfelelően járt el.

Borítóképünk illusztráció! Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában