mikulás ünnep

2020.12.08. 19:51

Kisvonaton és lovaskocsin érkezett a Mikulás Nyugat-Nógrádba

A Mikulás idén sem feledkezett meg a Nyugat-Nógrádban élőkről. Bár a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet megnehezített a munkáját, lelkes segítőinek köszönhetően azonban a gyermekekhez és a szépkorúakhoz is eljutottak az ajándékok.

L. J.

Az elmúlt hétvégén a térségben is járt a Mikulás és lelkes segítői, a krampuszok. Nógrádkövesdre és Galgagutára lovaskocsin érkezett a télapó, Farkas János, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetség (MCDSZ) nógrádkövesdi elnökének közbenjárásával.

– A két településen összesen hatvanegy hátrányos helyzetű gyermeket látogattunk meg, akiknek egy-egy mikuláscsomaggal kedveskedtünk – mondta Farkas János. Hozzátette: – Így jutott ajándék a nagycsaládosok és egyedülálló szülők csemetéinek is. Az ajándékot a helyi vállalkozók és az MCDSZ tagjainak felajánlásaiból állítottuk össze. Emellett mindkét községben megajándékoztuk a legidősebb roma nő és férfi lakost is.

A télapó nem feledkezett meg azokról a gyermekekről sem, akikkel útközben találkozott, így ők is kaptak az édességből.

Farkas János kitért arra is, hogy szervezetük még karácsony előtt élelmiszercsomaggal is segíteni szeretne ötven nehéz helyzetben lévő családon. A kezdeményezésükhöz csatlakozott Galgaguta önkormányzata is, akik a helyi varróműhelyben készített szatyrokat adományoztak számukra. A különleges felirattal ellátott ajándékszatyrokat töltik majd meg tartós élelmiszerrel.

Diósjenőre kisvonattal érkezett a télapó, majd szinte az egész települést bejárva látogatta meg az ott élő apróságokat. A járványügyi előírások miatt a jármű nem állhatott meg, ezért a Mikulás lassan közlekedve, mikrofonon keresztül adta át jókívánságait a lakosoknak. Természetesen a szaloncukor sem maradt el, amit a krampuszok adtak oda a legkisebbeknek.

Szendehelyen kidíszített oldtimer autóval járta be a Mikulás a községet, Stribik Lívia, alpolgármester és Ivádi Krisztina, képviselő segítségével.

– Előre elterveztük az útvonalat, azért, hogy minden gyerkőchöz eljuthasson a télapó – mondta Stribik Lívia. Hozzáfűzte, hogy a csemeték az önkormányzat és egy helyi lakos jóvoltából mandarint, szaloncukrot és cukorkát kaptak. Ezeket pedig a krampuszok adták át nekik. Ezenkívül arra is volt lehetőség, hogy közös fotó készüljön a Mikulással, de természetesen csak a járványügyi előírások betartásával. A köszönet sem maradt el, ugyanis egy helyi lakos hálája jeléül verset írt az eseményről a szervezőknek.

Varga Irén: Itt járt a Mikulás

Kis falunkba eljött,

körbejárt a Mikulás.

Kint az utcán vártuk mi is.

Nagy volt ám az izgulás!

Nem ám szánon érkezett!

Mert hó az nincsen nálunk...

Egy old timer autón jött!

Leesett az állunk!

Ha már a hó nem hullott,

mégsem járhat gyalog.

Ez is van oly menő,

mint a rénszarvasok!

Ott ült hát a Mikulás,

egy nagy teli zsákkal,

krampuszok is kísérték,

kezükben kosárral.

Osztogatták a cukorkát

lelkes gyermek hadnak,

jutott abból mindenkinek:

kicsinek és nagynak.

Köszönjük, hogy erre jártál,

jó Mikulás bácsi!

Ígérjük, hogy épp így fogunk

jövőre is várni!

Nézsán a télapó fiatal önkéntesek segítségével juttatta el az önkormányzat ajándékát minden 14 éves és az alatti gyermek részére.

Nógrádsipeken a hagyományokhoz hűen a 65 év feletti szépkorúakat is meglátogatta a Mikulás. Bár most nem találkozhattak személyesen, a segítők által a kapukon és a kerítéseken hagyta a civilek és az önkormányzat adományaiból összeállított ajándékcsomagokat – derült ki a község közösségi oldalának beszámolójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában