1956. december 8

2020.12.08. 19:55

Idén rendhagyó módon emlékeztek a salgótarjáni sortűz áldozataira

Sortűz dördült el Salgótarjánban 1956. december 8-án. A járványhelyzet diktálta általános rendezvénytilalom miatt az áldozatokról idén csak szűk körben emlékezett meg a helyszínen a Pofosz és az önkormányzat, az eseményt azonban műsorára tűzte a városi televízió.

Gerhát Karina

Az 1956. december 8.-i salgótarjáni sortűz áldozataira emlékezett a városBérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének Nógrád megyei elnöke

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A helyiek kedd este a Salgótarjáni Városi Televízión keresztül lehettek részesei a december 8-ai megemlékezésnek, és az ökumenikus istentiszteletnek.

Bérczesi Mihályné, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének Nógrád megyei elnöke beszédében elmondta, hogy hatvannégy évvel ezelőtt borzalmas esemény történt a mostani December 8. tér környékén.

– Rengeteg embert, édesanyát, édesapát, testvért, gyermeket, hozzátartozót, fiatalt és időset veszítettünk el. Ezt soha nem tudjuk kitörülni a szívünkből, ez az emlék, amíg élünk, bennünk marad. A mai napig nem tudom elképzelni, hogy azok, akik meghúzták a ravaszt, hogyan tudták tovább élni életüket, mint gyilkosok. A legnagyobb emberölők azonban azok voltak, akik erre parancsot adtak – emelte ki Bérczesi Mihályné.

Kifejtette: borzasztó volt számára, amin 1956-ban keresztülment. Emlékező beszédében részletesen beszámolt arról is, mi történt hatvannégy évvel ezelőtt, ezen a de­cemberi napon, hiszen szemtanúja volt az eseményeknek.

– A férjem ravatalánál megfogadtam, ha valamikor tehetek valamit az 1956-ban elesettekért, elítéltekért, akkor egy pillanatig sem fogok habozni. Amikor megalakult a Politikai Foglyok Országos Szövetsége, akkor az elsők között, 1989-ben lettem a tagja. 2007-től pedig a Nógrád megyei szervezet elnöke vagyok. Úgy érzem, mindent megtettünk annak érdekében, hogy azokat az embereket, akik az életüket áldozták a szabadságért és ártatlanul kellett meghalniuk, soha ne felejtse el az utókor. Az elmúlt években rengeteget fáradozunk azon, hogy 1956 emléke megmaradjon, a fiataloknak át tudjuk adni mindazt, amit mi átéltünk. Bátran kijelenthetem, hogy a szervezet vezetőségével, tagjaival egy volt a gondolatunk, egy volt az érzelmünk és egy volt a tettünk – hangsúlyozta Bérczesi Mihályné.

Ezen szavak elhangzása után Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere is megosztotta gondolatait a televízió nézőivel.

– Máskor az adventi időszak, a karácsony közeledte uralja gondolatainkat az év ezen időszakában, most pedig mindeközben egy világjárvánnyal is harcolunk. Azonban ennek ellenére is, kicsit másképp, de megemlékezünk az 1956. december 8-ai kegyetlen sortűzről és annak ártatlan áldozatairól – kezdte a városvezető.

Kifejtette továbbá: az elmúlt hatvannégy esztendő sem tette könnyebbé, elviselhetőbbé, megmagyarázhatóbbá a történteket. Nemcsak szeretett városunk, de hazánk történelmének is az egyik legszomorúbb fejezete az 1956-os forradalom legvéresebb sortüze.

– A korabeli kórházi dokumentumok mintegy ötven, a túlélők emlékezete és a szájhagyomány pedig több mint százharminc halottat, és még ennél is több sérültet tart nyilván. A pontos adatokra talán már soha nem derül fény, de egy ember halála is sokkal több annál, mint ami elfogadható lenne. Őrizzük szívünkben az ártatlan áldozatok emlékét, és tanuljunk múltunk tragédiájából! – hívta fel a figyelmet Fekete Zsolt.

Büszkék lehetünk az emlékhelyre

– Úgy érzem, mi, salgótarjániak arra lehetünk a legbüszkébbek, hogy történelmi emlékhellyé nyilvánították a December 8. tér emlékparkját. Ez azért is nagy öröm számunkra, mert az országban csupán két városban, Mosonmagyaróváron és Nógrád megyeszékhelyén található 1956-os történelmi emlékhely – emelte ki Bérczesi Mihályné. A December 8. tér történelmi emlékhellyé nyilvánítását 2016 szeptemberében kezdeményezte a város önkormányzata és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének országos elnöksége. A téren, amely jelenleg emlékpark, két sortűz dördült el 1956. december 8-án. Négyezer ember tüntetett a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A sortűznek levéltári források szerint közel ötven, míg a Politikai Foglyok Országos Szövetsége 131-re teszi a halálos áldozatok számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában