Rendőrkézen

2020.11.12. 08:40

Végrehajtandó fogházbüntetésre számíthat a halálos balesetet okozó sofőr

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság egy év szabadságvesztésre és két év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 43 éves férfit, aki gépkocsijával a megengedett sebességet túllépve az útról lesodródva fának ütközött, melynek következtében 19 éves fia és annak 18 éves barátnője a járműből kizuhant és életét vesztette.

Forrás: shutterstock

A férfi 2019. augusztus 15-én a késő délelőtti órákban a 21. számú úton Salgótarján irányából Vizslás-Újlak felé közlekedett személygépkocsijával, melynek hátsó ülésén a 19 éves fia és annak 18 éves barátnője utazott, akik a biztonsági övüket nem kapcsolták be.

A vádlott 119-125 km/h sebeséggel haladt be egy jobbra ívelő útkanyarulatba, ami miatt a jármű menetstabilitása megbomlott, a hátsó abroncsok elvesztették tapadásukat, így az autó áttért a külső sávba, a füves útpadkán keresztül a vízelvezető árokba csapódott, végül hátsó részével 65-71 km/h sebességgel a sűrű fás-bokros növényzetnek ütközött.

Az ütközés következtében az ülések háttámlái kitörtek, a hátsó ülésről az utasok a jármű felnyílt csomagtér ajtaján keresztül kizuhantak a gépjárműből, és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy egyikük a helyszínen, míg másikuk a kórházba szállítását követően elhunyt.

A bíróság a férfit a váddal egyezően halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és bár figyelembe vette a büntetlen előéletét, megbánó magatartását, kedvező közlekedési előéletét és azt, hogy a gyermeke elvesztésén túl maga is súlyosan megsérült, de a szándékos gyorshajtás és a két halálos áldozat miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Az egy év fogház mellett két évre eltiltotta a közúti járművezetéstől is, valamint kötelezte az 534.044 Ft bűnügyi költség megfizetésére.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ítélet nem jogerős, az eljárás másodfokon folytatódik tovább.

Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában