innováció

2020.11.01. 07:00

Tarjáni feltaláló módszerével hasznosítanák újra a temetői mécseseket

A temetőkben a használat után a gyertyatartókban, mécsesekben tetemes mennyiségű gyertyamaradvány marad. A salgótarjáni Kovács Jenő felfigyelt erre, és az újrahasznosításra 2012 és 2014 között egy módszert dolgozott ki, amire szabadalmat kért a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivataltól.

V. E.

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A feltalálónak négy éven át kellett várnia a válaszra, de megérte: a bejelentésére 230 774 lajstromszámon szabadalmat adott ki az illetékes hivatal.

– A temetőkben hagyott, különféle anyagú gyertyatartókból, illetve az azokban maradt paraffinból vegyes őrlemény készíthető, amelynek elégetésével hőenergia állítható elő. A visszamaradt salakot pedig aszfaltba vagy betonba keverve lehetne hasznosítani, esetleg télen az utak csúszásmentesítésére is alkalmas lenne. A módszer nagymértékben hozzájárul a környezetszennyezés mérsékléséhez is. Jelenleg kevés temetőre jellemző a szelektív hulladékgyűjtés, így a virágokkal együtt ezeket az anyagokat eltemetik a lerakókban. Ennek ára mellett a szállítás és a tárolók építésének költségei is megtakaríthatók lennének a módszerem alkalmazásával – hangsúlyozta Kovács Jenő.

Hozzátette: az országban közel 6000 temető működik. Ezekben szelektív gyűjtéssel – a virágoktól elkülönítve – lehetne elkészíteni a vegyes őrleményt. A salgótarjáni feltaláló a tervei alapján, saját költségén egy gépet is megépített, amellyel a sírkertekben az őrleményt el lehetne készíteni. Emellett a növényi hulladékot szintén a keletkezési helyen komposztként lehetne felhasználni.

Kovács Jenő szerint a szabadalmával országosan évi akár 3 milliárd forintot lehetne megtakarítani. A feltaláló több hivatalos szervezetet is felkeresett már módszerével, azonban ezekre mind a mai napig nem kapott választ. Úgy gondolja, talán a kormány segítségével a szabadalmát az egész országban megvalósíthatnák, és ez nagyban szolgálná hazánk érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában