Interjú

2020.11.10. 07:30

Még késő ősszel is bőven akad elfoglaltság a Nógrád megyei kiskertekben

Vizi Zoltán már egyetemista évei alatt elhatározta, hogy növénytermesztéssel szeretne foglalkozni. Nagyszülei kertjében épített egy fóliasátrat, ahol virágokat nevelt. Agrármérnökként 25 évvel ezelőtt szerzett diplomát, s virágkertészete az azóta eltelt időszak alatt nemcsak a városban vívott ki magának elismerést. Vizi Zoltánnal szakmájáról, elhivatottságáról és a tél beköszönte előtti fontos teendőkről beszélgettünk.

Szenográdi Ferenc

Vizi Zoltán kertészetének egyik fóliasátrában. Most a krizantémok virágzásának van itt az ideje

– Napjainkban hány fóliasátorban, milyen nagy területen neveli a virágokat?

– A város déli részén lévő kertészetemben a sátrak összterülete 4000 négyzetméter, ezenkívül egyhektáros szabadföldi területen is gazdálkodom.

– Milyen növényekkel foglalkoznak pontosan?

– Igen széles a termesztett növényeink skálája, megtalálhatók nálunk az egynyári és kétnyári virágok, balkonnövények, örökzöldek. Természetesen most a krizantémoknak van itt az ideje. Nagykereskedőknek, áruházaknak szállítok, ott vagyunk a fővárosi nagybani piacon is és az önkormányzatok is vásárolnak tőlem. Itt helyben pedig különböző facsemetéket is árusítunk a virágok mellett. Fő tevékenységi területünk Nógrád megye és a főváros.

– Közeledik a tél, ilyenkor mik a teendők?

– Mi már készülünk a következő tavaszra, megkezdtük a különböző növények szaporítását és rövidesen elkezdődik az egynyári virágok vetése is. A téli kemény időszakban csak az ezer négyzetméteres sátrunkat fűtjük, ahol áttelelnek a növényeink, ez is ad bőven feladatokat. Tavasszal, amikor még hűvösebb az idő, a többi fóliasátrunkat is kell fűteni. A munkám nem napi nyolc óra, annál jóval több. Télen a fűtési szezonban gyakran éjszakákon át kinn vagyok a kertészetben. Mindezek ellenére azt mondhatom, szeretem a munkám, jó érzés látni, hogy a vevőink örülnek a szép virágoknak.

Vizi Zoltán kertészetének egyik fóliasátrában. Most a krizantémok virágzásának van itt az ideje

– Szakemberként mit javasol azoknak, akik saját kertjüket művelik? Mik a teendőik így késő ősz tájékán?

– Most van itt az ideje a gyümölcsfacsemeték, a díszfák, cserjék, bogyósok ültetésének. Még mindig célszerű megejteni a gyümölcsfák őszi lemosó permetezését, ezzel sokat tehetünk azért, hogy jövőre egészségesen fejlődjenek a fák, s védve legyenek az áttelelő kártevők ellen. Javaslom, hogy aki tudja, ássa is fel a kertjét, hiszen a lazább talajba jobban beszivárog a téli csapadék. A meleget kedvelő virágokat fagymentes helyre kell telepíteni. A muskátlit, ami sok háznál megtalálható, 5–8 fok közötti világos épületben lehet a legjobban átteleltetni. A hagymás növények, mint például a tulipánfajták kiültetésének is most érkezett el az ideje. A rózsafákat a fagy ellen földfeltöltéssel lehet védeni. A fagyérzékeny növényeket akár lehullott lombbal is betakarhatjuk, hogy biztonságban átteleljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában