pincér

2020.11.07. 15:37

Könyvben gyűjtötte össze emlékeit a legendás tarjáni pincér

A korábbiakban öt alkalommal rendezett országos pincértalálkozót illetve -versenyt, 1999-ben a várossá nyilvánítás 77. évfordulója tiszteletére ugyanennyi kilométert futott a somoskői vártól Pásztóig és vissza, 2010-ben pedig – a szűkebb család támogatásával – sikerült emléktáblát állíttatnia a hajdani Duda-cukrászda névadójának.

Csongrády Béla

Handó Péter és Gabora Attila a klub összejövetelénGabora Attila: -Záróra után A pincértől kapott borravaló- 160 salgótarjáni vendéglátóhely egy könyvben

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Gabora Attila kezdeményezései sorát gyarapítja az a több éves gyűjtőmunka, amelynek végeredményeként jó ideje készen áll egy kiadásra váró könyve. Ebben mintegy százhatvan helyi vendéglátóipari egység – az északi városrészektől Baglyasalján át Zagyvapálfalváig, az elegáns éttermektől a kocsmákig – történetét dolgozta fel.

A Záróra után című, A pincértől kapott borravaló alcímű leendő kötetről több helyütt esett már szó. Legutóbb a Póczosné Kvacsek Erzsébet vezette Egészséges Életért Klub meghívásának tett eleget Gabora Attila, s a civil szervezet székhelyén, a József Attila Művelődési Központ belső klubjában találkozott az érdeklődőkkel, leendő olvasóival. Gyűjtőszenvedélyéről s a könyv tartalmáról Handó Péter író – aki segít a szerkesztésben – kérdéseire válaszolva beszélt a szerző. Elmondta, hogy miként alakult életpályája a somoskőújfalui gyermek- és ifjúkortól – amikor rátalált igazi hivatására – napjainkig. Salgótarjánban szinte valamennyi egységben dolgozott, s Budapesten, a Parlamentben felszolgált megannyi hazai és külföldi magas rangú vendégnek is.

Handó Péter és Gabora Attila a klub összejövetelén
Fotó: H.M. / NMH

A mintegy 400 oldalas kiadványban számos színes olvasnivaló található – jeles szakmabeliekről, zenekarokról, zenészekről, érdekes sztorikról, alkalmasint pikáns anekdotákról, vendéglátós kifejezésekről, palóc ételreceptekről stb… Dokumentációs szempontból nagyon fontos részét képezi a könyvnek a hiteles képanyag. A várostörténeti értékkel bíró, hiánypótló kötet nyomdába kerülését, életre hívását bárki segítheti elővételi szándékának jelzésével. Annál is inkább, mert – a mára alaposan megváltozott viszonyok közepette – szinte az utolsó pillanatban láthat napvilágot ez az összefoglaló.

Címkék#pincér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában