elektronikus fizetés

2020.11.29. 06:57

Januártól minden nógrádi boltban kötelező elfogadni a bankkártyát

Januártól az online kasszát használó kisebb üzletek tulajdonosainak is meg kell oldaniuk az elektronikus fizetés lehetőségét.

Munkatársainktól

Kisboltokban is lesz majd terminál, ami persze kedvező változás a vásárlók nagy részének. Illusztráció

Forrás: Illusztráció

Fotó: H. Cs.

– Eddig nem volt lehetőség az általam üzemeltetett vegyesboltban bankkártyás fizetésre, mivel már idős vagyok, idegenek a technikai újdonságok – mondta el lapunknak Kukucska Lászlóné, egy szuhai kisbolt tulajdonosa. – A könyvelőm tájékoztatott arról, hogy a jövő év elejétől már mindenhol biztosítani kell a vásárlóknak ezt a lehetőséget.

Mint mondta, a vevők nagy része eddig nem is igényelte a bankkártyás fizetést, mivel többségében idős, helyi emberek veszik itt meg a legszükségesebbeket. Nyáron azonban, amikor turisták térnek be az üzletbe, jól jönne a terminál.

Kisboltokban is lesz majd terminál, ami persze kedvező változás a vásárlók nagy részének.
Fotó: H. Cs. / Illusztráció

– A kötelezettségnek eleget teszek, már folyamatban van a technikai eszközök igénylése, amelyet a számlavezető bankomnál intézek – fogalmazott az üzletvezető, hozzátéve: – Bízom abban, hogy könnyen beletanulok a bankkártya-leolvasó használatába. Hiszen az online pénztárgépet is megtanultam kezelni. Igaz, hogy az azt bekötő szakember sokat segített, és a bankom alkalmazottai is rendkívül segítőkészek.

Balassagyarmaton az üzletek és vendéglátóhelyek többsége tart fenn terminált. Az eladók szerint azonban nem terjedt még el túl széles körben a bankkártyás fizetés.

Balassagyarmat egyik ismert kocsmatulajdonosa kérdésünkre kifejtette: egyrészt a vendégek köre különösebben nem igényli a változást, a lakótelepi közegben sok olyan ember él, akinek a postás házhoz viszi a nyugdíjat. Nekik már nem valószínű, hogy lesz kártyájuk. A terminálok beszerzése, működtetése viszont terhet ró a vállalkozására, amit más módon kell kiegyenlítenie. Növekednek ugyanis az adminisztrációs feladatok, ráadásul kieshet némi borravaló is – fejtette ki a kocsmáros.

A Romhány központjában lévő italmérő hely törzsvendége, István szerint „nem nagy ügy” a változás. Őt nem érinti, eddig is készpénzzel fizetett, és ezután is így lesz. Reméli, az árak nem sínylik meg a változást, azaz nem nőnek.

Költségeket is jelent az átállás

Januártól több tízezer üzletnek kell levennie a „Fizetés csak készpénzzel” feliratot. Már csak 40 nap áll rendelkezésére az online kasszát használó magyarországi vállalkozásoknak, hogyha eddig nem tették, most megteremtsék az elektronikus fizetés feltételeit. Az átállás 40–60 ezer kereskedőt, szolgáltatót érint. A bankkártyás fizetésre a POS-terminál a legismertebb, de nem az egyetlen megoldás. Az OTP Csoport szakértői portálunkkal azt közölték: a kártyás fizetés költségét a bankközi, a rendszer- és kereskedői díj jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában