balesetmegelőzés

2020.11.12. 11:25

Emberéletet is menthet a láthatóság

Idén is csatlakozott a Látni és látszani elnevezésű programhoz a Nógrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság. Az akciót évekkel ezelőtt indította el az Országos Rendőr-főkapitányság.

N. O.

Forrás: police.hu

Tamás Kovács Andrea, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának munkatársa elárulta, hogy a kezdeményezéshez az egyik benzinkút is csatlakozott, ahol az oda betérő embereket – december elejéig hetente két alkalommal – nemcsak tájékoztatják a kampányról, de különféle eszközöket is adnak a részükre.

– A prospektusokon optikusok és műszaki állomások, valamint szervizeknek a listája szerepel. A gyalogosoknak, a járművezetőknek és a kerékpárosoknak láthatóságot elősegítő eszközöket adunk, például fényvisszaverő karpántot, biciklis lámpaszettet, valamint gyerek és felnőtt láthatósági mellényt. Utóbbi nagyon fontos, hogy minden autóban megtalálható legyen jól hozzáférhető helyen, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor van rá szükség – mondta Tamás Kovács Andrea.

A szakember arra is kitért, hogy ősszel a látásunkat is fontos ellenőrizni, de a felkészítés a járművekre is kiterjed. Azok világítóberendezéseit és beállítását is célszerű átnézetni.

Tamás Kovács Andrea a téligumi használatára is felhívta a figyelmet, amely éppen időszerű, hiszen, ha tartósan 7 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, már elveszíti az abroncs a tapadását, és a megszokotthoz képest megnő a féktávolság. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy a piacon elérhető abroncsok között a bordázatban és az összetételben is jelentős különbség mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában