természet

2020.11.05. 07:25

Együtt küzd vadász, méhész és madarász Nógrád megyében

Közös állásfoglalást írtak alá a szántóföldek élővilágának védelméért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezetői. A cél a természeti környezet sokszínűségének megőrzése.

Kéri István

Nyúlvadászat után. A mezei nyulak állománya az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaság átalakulása miatt megritkult Nógrádban

Forrás: Illusztráció: MW

Fotó: Makovics Kornél

A szervezetek szerint az agrárium fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb károkat szenved a természet. A mezőgazdasági területeken a természeti sokféleség 30 százalékkal csökkent 15 év alatt, az apróvadfajok állománya vészesen fogy, a beporzó rovarfajok eltűnése is aggodalomra ad okot: 30 év alatt 75 százalékos csökkenést figyeltek meg. Az ágazatokon átívelő összefogás célja, hogy a következő időszakban nagyobb arányban részesüljenek az uniós támogatásokból azok, akik igyekeznek természetbarát módon gazdálkodni.

Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az OMVK Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára lapunknak elmondta: az egyesületek érdeke közös, hiszen a szántóföldek élővilágának pusztulása az egész emberiséget fenyegeti.

Az egyre nagyobb területű, több száz hektáros földeket a gazdák többnyire gyomirtóval kezelik, ami ellehetetleníti rajtuk az életet. A gyomnövények pusztulása miatt a rovarok sem jelennek meg, így nem jut táplálék az ott fészkelő madaraknak sem. Különösen nagy gond a beporzó rovarok eltűnése, hiszen nélkülük a zöldségek és a gyümölcsök többsége sem teremne meg.

További problémát jelent az árokpartok felégetése, a mezsgyék felszántása, a vizes élőhelyek felszámolása.

Nyúlvadászat után. A mezei nyulak állománya az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaság átalakulása miatt megritkult Nógrádban
Fotó: Illusztráció: MW

 

A vad számára a kaszálógépek is óriási fenyegetést jelentenek: ezek sokszor olyan gyorsak, hogy az állatoknak esélyük sincs elmenekülni előlük. Bár napjainkban már léteznek hőérzékelővel felszerelt gépek, ezek egyelőre a legtöbb földművelő számára megfizethetetlenek. Az egyetlen megoldást jelenleg a láncos kaszálógépek jelentik, melyek elijesztik a vadakat, mielőtt a gép kárt tehetne bennük, azonban egyelőre ezt is kevesen használják.

A most született összefogás célja tehát az, hogy a nagyobb arányú, célirányos támogatásokkal környezetbarát gazdálkodásra ösztönözzék a gazdákat.

Nógrádban már láthatunk pozitív példát: Hajas Péter Pál Pásztótól Ecsegig húzódó földjei mellett olyan mezsgyesávok találhatók, amelyek az apróvadfajoknak adnak élőhelyet. Munkájának eredményeként szántóföldjein ma már fácánok és mezei nyulak is nagyobb számban előfordulnak.

A vadászkamara az Országos Vadgazdálkodási Alapból nyújt támogatást mindazoknak, akik szeretnének az élővilág érdekeit szem előtt tartva gazdálkodni. Ennek részeként évente országosan több száz millió forintot adnak például a vad élőhelyeinek javítására, fejlesztésére, különféle zöldítési programokra.

Ezeknek köszönhetően újra visszatérhetnek a különböző növények és állatok a szántóföldekre, ami mindannyiunk közös érdeke!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában