Karancslapujtőért díj

2020.10.04. 15:20

Tizenöt éve védi a lapujtőieket a kitüntetett polgárőr

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke dicsérő oklevéllel és jutalommal ismerte el Tar Béla 15 éven keresztül végzett munkáját a Karancslapujtő Polgárőr Egyesületben. A község képviselő-testülete pedig Karancslapujtőért díjjal tüntette ki a közelmúltban. Az egyesület elnöke úgy véli: a díjak valamennyi helyi polgárőr munkáját dicsérik.

Gulyás Edina

Karancslapujtő. Polgárőrség, Tar Béla (Karancslapujtői Polgárőr Egyesület Elnöke), Majer Ferenc, Tóth Zoltán, Csorvási Sándor

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A község önkormányzatának tagjaiban 2004-ben vetődött fel az igény, hogy a település közbiztonságának javítására polgárőr-egyesületet kellene létrehozni. Egy évvel később be is jegyezték a szervezetet. Kezdetben 10-12 ember alkotta a csapatot, köztük volt Tar Béla is, aki eleinte alelnökként, majd tíz éve elnökként fogja össze a polgárőröket.

– Kezdetben sok nehézséggel kellett szembenéznünk. Anyagi források miatt hiányos volt a felszerelésünk, emellett, mivel nem volt a környéken akkoriban ilyen egyesület, a lakosság körében sem értette mindenki a polgárőrség megalakulásának célját – fogalmazott Tar Béla, hozzátéve: – Azonban pályázati lehetőségeket igénybe véve sikerült az eszközeinket fejleszteni, és különböző lakossági fórumokon népszerűsíteni tevékenységünket a helyiek körében.

Mint mondta, jelenleg mintegy negyvenen alkotják azt egyesületet, vannak köztük huszonévesek, de hetven felettiek is. Sőt, hölgytagokkal is büszkélkedhetnek, sokuk felesége ugyanis csatlakozott hozzájuk. A feladataik széles körűek: házkutatásoknál hatósági tanúként hívják őket a környező településekre, eltűnt személyek keresésébe is bekapcsolódnak, a rendezvények biztosítása, forgalomirányítás, baleseteknél a helyszín biztosítása. Fő tevékenységük azonban a bűnmegelőzés, a folyamatos járőrözés. Leginkább hétvégén tudják ezeket ellátni, hiszen legtöbbjüknek van munkahelye.

Balról: Tar Béla, Majer Ferenc, Tóth Zoltán, Csorvási Sándor a Karancslapujtői Polgárőr Egyesület új járművével
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Nagyon jó az együttműködés Karancslapujtő önkormányzatával, a megyei rendőr-főkapitánysággal és a roma kisebbségi önkormányzattal is – hangsúlyozta az elnök, aki azt is elmondta: – A település vezetése és az Országos Polgárőr Szövetség támogatja munkánkat, emellett a tagdíjból származik bevételünk, amit helyi vállalkozók időnként kiegészítenek. Így folyamatosan tudjuk pótolni az elhasználódott felszerelésünket.

Mint mondta, öt évvel ezelőtt sikeresen pályáztak, így a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával egy vadonatúj szolgálati terepjárót tudtak vásárolni. Ennek fenntartása emészti fel a bevételeik nagy részét. Az autóra szükség van, hiszen elég nagy a falu. Ráadásul a közelmúltban megállapodtak Karancsberény önkormányzatával – ahol jelenleg nem működik polgárőrség –, hogy járőrözéseik során itt is figyelnek a közbiztonságra.

– Egyesületünk szinte baráti társasággá alakult az évek folyamán, közös programokat, kirándulásokat is szervezünk. Sőt főzőversenyeken is sokszor szerepelünk jó eredménnyel, többször is sikerült már a dobogó legfelső fokára állnunk. Ezen nem lehet csodálkozni, két társunk is tagja a Szabadtűzi Lovagrendnek – közölte Tar Béla, hozzátéve: – Karancslapujtőn sok civil szervezet működik, velük is jó a kapcsolatunk. Az általuk szervezett rendezvényeken is részt veszünk, biztosítjuk azokat.

Tar Béla szabadidejében végzi a polgárőri feladatokat
Fotó: H. M. / NMH

A statisztikák szerint a polgárőrök jelenléte segít megelőzni a bűneseteket, a járőrözések hatására visszaszorul a bűncselekmények száma.

Elkötelezetten őrzik a biztonságot, várják a fiatalabb korosztályt is

Tar Béla, ahogyan a legtöbb polgárőr az egyesületben, szabadidejében, munka mellett végzi ezt a tevékenységet. Természetesen ezért nem kapnak fizetést. Az egyesületi feladatok mellett a Gagarin általános iskolában uszodamesterként és karbantartóként dolgozik, immár 16 éve. Feleségével két felnőtt gyermekük van, az idősebb a fővárosban él, a fiatalabb azonban szintén tagja a polgárőr-egyesületnek.

– Nagyon fontos célnak tartom, hogy a jövőben egyre több fiatalt a sorainkban tudhassunk. Sajnos tapasztalatom szerint elég nehéz motiválni a mai huszonéves korosztályt. Ennek ellenére az utóbbi időben néhány fiatal taggal bővült a csapat – fogalmazott Tar Béla, hozzátéve: – Mindezeken túl a technikai fejlődés is az egyik célunk. Szeretnénk minél felkészültebben tenni a község biztonságáért.

Mint mondta, a polgárőrség önkéntes munka, minden megbízást azért végeznek, mert elkötelezettek a feladat iránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában