Művészet

2020.10.08. 18:17

Neves alkotók munkáival gyarapította a szécsényi múzeum gyűjteményét

A szentlőrinckátai Balázs Lajos az 1950-es években járt a helyi mezőgazdasági technikumba. Akkoriban a ferences kolostorban működött a kollégium, ahol Balázs Lajos is lakott.

Sz. F

Dr. Limbacher Gábor igazgató Tammer János Téli falu című festményével

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F

Ez az épület és a Forgách-kastély annyira meghatározó élményt jelentett számára, hogy komolyan érdeklődni kezdett a művészetek és a történelem iránt. Iskolás évei után Szentendrére, a művészetek városába került dolgozni, ahol Kovács Margit alkotásai ragadták meg őt.

Élete úgy alakult, hogy nem alapított családot, megtakarított pénzét műalkotásokba fektette. Többször is visszatért diákvárosába, Szécsénybe, s ilyenkor sosem hagyta ki a múzeum meglátogatását. Egy alkalommal felkereste dr. Limbacher Gábort, a múzeum igazgatóját, s elmondta, hogy amennyiben a múzeum szívesen veszi műtárgyait, akkor leltár szerint átadja azokat a múzeumnak. Több alkotás került így Szécsénybe. A múzeumban szép lassan gyarapodtak Kovács Margit kerámiái, s a több mint 30 műből önálló kiállítás nyílt. Balázs Lajos ma már nyugdíjas, szülőfalujában, Szentlőrinckátán él.

Dr. Limbacher Gábor igazgató Tammer János Téli falu című festményével
Fotó: Sz. F / NMH

Az elmúlt napokban ismét bekopogtatott dr. Limbacher Gábor ajtaján, s most sem érkezett üres kézzel. Három Kovács Margit-kisplasztikával, Tammer János, a múlt században született jeles festő Téli falu című nagy méretű festményével, Szegedi Molnár Géza festőművész önarcképével s Ferenc József fiatalkori portréjának rekonstrukciójával gyarapította a múzeum gyűjteményét. Eddig több mint 10 millió forint értékben adott át műtárgyakat a múzeum számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában