a főzés szerelmese

2020.10.04. 19:45

Michelin-csillagos séfnek bizonyította tehetségét a tarjáni fakanálforgató

A salgótarjáni Jakab Máté gyermekkora óta szenvedélyesen főz, saját receptjeit pedig videóblogjában osztja meg a gasztronómia szerelmeseivel. A mindössze 20 éves fakanálforgató már számtalan sikert könyvelhetett el, idén pedig bekerült az egyik kereskedelmi csatorna gasztroreality-jébe is, ahol az ország elismert séfjeinek bizonyíthatta tehetségét.

Szabó Rita

Forrás: RTL Magyarország

Fotó: TULOK[]ANDRAS

– Honnan ered, és mióta tart a főzés iránti szenvedélyed?

– Már gyermekkorom óta érdekel a főzés. Hétvégente mindig segítettem édesanyámnak a konyhában, és az ünnepi menük elkészítésében. Ez az időtöltés kellemes hobbivá vált az évek alatt, azonban a nagy fordulópont 2013-ban történt. Az egyik áruházlánc meghirdetett egy gyerekeknek szóló főzőversenyt, amire több száz pályázat érkezett. Nagy meglepetésemre a főzős videómat beválogatták a legjobb harminc közé. Ezen a versenyen lehetőséget kaptam arra, hogy személyesen is megmérettessem magam, végül pedig sikerült hazahoznom az ezüstérmet. Itt találkoztam először Sárközi Ákos Michelin-csillagos séffel, a Konyhafőnök című gasztroreality egyik zsűritagjával.

– Mit éreztél amikor bekerültél a műsorba?

– Sosem gondoltam volna, hogy valaha is esélyem lesz megmérettetni magam egy gasztroreality produkcióba. Az egész dolognak nem sok esélyt adtam, a barátaim biztatására jelentkeztem. Amikor csörgött a telefonom, és közölték hogy bekerülhetek a műsorba, abban a pillanatban olyan érzésem volt, mintha megállt volna körülöttem az idő. Aztán hirtelen felpörgött az életem, az egyik nap forgatásra mentem, a másik nap iskolába. A hosszú, és fárasztó műsor felvételek mellett végül sikeres érettségi vizsgát tettem. Nem volt könnyű ezt a két dolgot összehangolni, de a barátnőm és a családom mindvégig támogatott.

Máté a Konyhafőnök című gasztroreality-ben mérettette meg magát
Fotó: RTL Magyarország

– Vannak saját receptjeid? Ezek megalkotásában mi az, ami inspirál?

– Rengeteg saját receptem van, amiket nem csak elkészítek, de főzős videókat is forgatok róluk. Ezeket a saját Youtube-csatornámon publikálok, így otthon is bárki el tudja készíteni ezeket az ételeket. Inspirálódni szinte bárhol tudok a környezetemben, lehet az egy illat, gondolat vagy esemény. De fontos megemlíteni, hogy hiába vannak jó ötletei az embernek, ha nincs mögötte elég tudás. Folyamatosan képezem magam, hogy egyre jobb legyek. Szerencsére nagyon sok lehetőségem adódik, hogy sztázsoljak, azaz ingyen munkát végezhessek Magyarország legjobb éttermeiben, híres séfek kezei alatt.

– „Extrémebb” hozzávalókkal is szoktál kísérletezni?

– Szeretem megmutatni, hogy egy alapanyagból hányféle textúrát lehet megjeleníteni a tányéron. Bátran nyúlok olyan alapanyaghoz is, amit dédmamáink idejében nagy szeretettel fogyasztottak. A máj, agyvelő és a vese a mai világban teljesen feledésbe merült és sokan ódzkodnak tőle, azonban ezeket az alapanyagokat is el lehet készíteni mesteri szinten.

Máté egyik elkészített fogása, agyvelő alma texturával
Fotó: Beküldött

Van kedvenc ételed?

– Nincs kifejezett kedvencem. Azt szokták mondani, hogy nekem a legkönnyebb és egyben a legnehezebb főzni, hiszen bármit megeszek, ami finom! Ha mindenképp mondanom kellene egyet, az a szerelmem paradicsomlevese!

– Melyik ország gasztronómiája áll hozzád a legközelebb?

– Az egyik Franciaország, hiszen a főzés alapja és a konyha nyelve származik innen. A remek ételeiken túl ők voltak azok, akik megteremtették a gasztronómiát. Az abszolút kedvencem pedig az olasz konyha. Leírhatatlan élmény beülni Olaszországban egy kis családi étterembe, ahol kizárólag helyben megtermelt alapanyagokból főznek.

Máté így készíti a kenyérlángost:

– Mit gondolsz a palóc konyháról?

– Kifejezetten szeretem! Az egyszerűségében rejlik a csodája, ami nem más mint a burgonya. Sorolni lehetne naphosszat, hogy hányféleképpen lehet elkészíteni. Saját személyes kedvencem a laska, hiszen ezt a palóc ételt bárhova be tudom építeni legyen az egy főétel vagy desszert.

 

Nagy álma, hogy egyszer saját éttermet nyithasson
Fotó: RTL Magyarország

– Vannak szakácsok akik motiválnak?

– Több szakácsot is követek legyen az magyar vagy nemzetközi. Ötleteket merítek tőlük és azokat gondolom tovább a saját stílusomban.

– Mik a terveid a jövőben?

– Elsősorban most a tanulást tartom a legfontosabbnak, hiszen az a célom, hogy egyszer a legnagyobb séfek mellé kerüljek a ranglétrán, és egy saját éttermet nyithassak. Rövid távon pedig szeretnék elindítani egy gasztroblogot, ahol a saját receptjeimet oszthatom meg az emberekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában