állatok világnapja

2020.10.04. 15:13

Idén közel tízezer látogatója volt a nyírjesi vadasparknak

Október 4-e az állatok világnapja. A jeles alkalomból meglátogattuk a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkban lakó állatokat, amelyek a koronavírus miatt kialakult helyzet ellenére idén eddig kis híján tízezer látogatót vonzottak. 

Lászlók Judit

Fotó: (c)Torjay Foto

Az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészetének gondozásában lévő Nyírjes Füvészkert és Vadasparkban a hazai nagyvadfajok közül látható dámszarvas, gímszarvas, őz, muflon és vaddisznó is. Mindezek a tizenöt hektáros területen az eredeti élőhelyükhöz hasonló környezetben élnek.

– Rajtuk kívül még sok állatfaj található a vadasparkban. Az ugyanis otthont ad még például alpakának, aranysakálnak, Bennett-kengurunak, kameruni juhnak, mangalicának, ormányos medvének, rackának, törpekecskének, Shetland-póninak, emunak, pávának, fácánnak, tőkés récének, brahma tyúknak, házi és törpenyúlnak, valamint hullámos papagájnak is – mondta Osztrozics Dóra, az Ipoly Erdő Zrt. kommunikációs vezetője. Hozzátette: az itt élő állatok pontos száma a természetes szaporulat okán folyamatosan bővül.

Mint ismert, a vadasparkban sok különleges állat él. Ilyen például a Bennett-kenguru, az emu, az ormányos medve, illetve a páva is. Azonban Osztrozics Dóra szerint nem érdemes egy-egy példányt kiemelni, hiszen minden egyes „lakó” különleges a maga nemében. Mi sem bizonyítja ezt annál jobban, minthogy – a koronavírus miatt kialakult helyzet ellenére is – idén eddig majdnem tízezer ember látogatta meg a nyírjesi vadasparkot.

– Örömünkre szolgál, hogy az érdeklődők száma évről évre növekszik – mondta a kommunikációs vezető.

A vadasparkban folyamatosan születnek új lakók, most éppen Bambi, a dámszarvastehén megkésett kicsinyét várják, aki bármelyik nap megérkezhet.

– Nemrégiben jött világra hat minnesotai törpedisznó, illetve nagyon vártuk a pár hónapja megszületett két aranysakálkölyköt. Utóbbiak rejtett életet élnek és nem bújtak elő a föld alatti vacokból, csak rendkívül óvatosan. Így a kollégáink jelenleg csak vadkamerán láthatják őket, éjjel vagy hajnalban. Azonban ha valaki óvatosan közelíti meg a ketrecüket, szerencséje lehet és megpillanthatja a kutyakölyökre hasonlító kicsi sakálokat. Az alpakacsikónk, Al­ber­tó már egy éves lesz novemberben, őt már megtekinthetik az érdeklődők, ugyanis boldogan sétálgat szülei óvó tekintete mellett – mondta Oszt­ro­zics Dóra.

Ősszel is pompázik a füvészkert

A Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark nemcsak az állatállománya, hanem a környezete miatt is különleges. A huszonkét hektáros területen egy két kilométer hosszú tanösvény is elhelyezkedik, ahol három kontinens – Európa, Ázsia és Észak-Amerika – közel hatszáz növényfajtája tekinthető meg.

A hazai erdők ékességei mellett a látogatók találkozhatnak itt a Sziklás-hegység fenyveseivel, Kalifornia mamutfenyőivel, Oregon félsivatagával, Japán színes növényeivel, Kína bambuszligeteivel, valamint a Kárpátok lucosával.

2012-ben az év ökoturisztikai tanösvény címet is elnyerte a terület, amelynek szerves részét képezik a páratlan tájba harmonikusan illeszkedő látványhidak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában