kerékpárút

2020.10.26. 06:55

Elindult a falvakat átszelő kerékpárút kiépítése a Karancs-völgyben

Az elmúlt években több nyertes pályázatnak is örvendhettek a Karancs-völgyi települések. Ezek közül az egyik legjelentősebb a három falut átszelő kerékpárút kiépítése. A beruházás a közelmúltban már révbe ért, megtörtént a munkaterület átadása, és valahol már a tényleges tevékenységek is elkezdődtek.

Gerhát Karina

Tšbb telepŸlŽsen keresztŸl vezet? kerŽkp‡rœt Žp’tŽsŽnek kivitelezŽsi munk‡latai kezd?dtek el okt—berben. Els? lŽpŽsben a csapadŽkv’z elvezetŽshez kapcsol—d— csatorn‡z‡si munk‡latok val—sulnak meg.

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs

Jelenleg az érintett települések belterületi szakaszainak teljes hosszában az út egyik oldalán sincs sem kiépített járda, sem kerékpárforgalmi létesítmény. Ezért a gyalogosok, illetve a biciklisek is az útburkolat szélén vagy az útpadkán tudnak csak közlekedni, ami igen balesetveszélyes, mivel az érintett út forgalma jelentős ezen a szakaszon. Többek között ezért is vált szükségessé a három települést átszelő, közel 12 kilométer hosszúságú járda, kerékpárút, és kerékpárforgalmi létesítmény kiépítése. Lesznek azonban olyan útszakaszok is, ahol a járda kialakítása mellett megtörténik a kerékpárnyomvonal felfestése is. Ez a beruházás több mint egymilliárd-háromszázmillió forintból fog megvalósulni. A kerékpárút Karancsalja, Karancslapujtő és Karancskeszi belterületein, illetve Karancslapujtő és Karancskeszi, valamint az utóbbi településhez tartozó Marakodipuszta között elterülő külterületi szakaszon is megépül majd.

– Karancslapujtőn, a Rákóczi út teljes hosszában megkezdődött a járda és kerékpárút építése, amely várhatóan egy éven keresztül tart majd – mondta el portálunknak Baksa Sándor.

A polgármester hozzátette: első lépésként a csapadékvíz-elvezetési munkálatok indultak el. A kivitelezés következtében bizonyos szakaszokon megtörténik az út, valamint a kapubejárók felbontása is. Utóbbiak esetében az érintett ingatlanok tulajdonosaival a fővállalkozó megbízottjai minden esetben egyeztetni fognak.

Első lépésként a csapadékvíz-elvezetési munkálatok indultak el, bizonyos szakaszokon a kapubejárókat is felbontják | Fotó: H. Cs / NMH

– A munkálatokat végző kivitelezőkkel, illetve szakemberekkel mindhárom település vezetője folyamatos kapcsolatban van. Többek között ennek is köszönhető, hogy a munkálatok jó ütemben haladnak – emelte ki Baksa Sándor.

– Karancskesziben is megtörtént már a pályaszakasz kijelölése, azonban a tényleges munkálatok még csak a napokban fognak elkezdődni – tudta meg portálunk Királyhegyi Gyulától.

A település polgármestere hozzátette: mivel a kerékpárút kiépítése konzorciumban fog megvalósulni, ezért a munkaterületek átadása mindhárom községben egyszerre történt meg. A két faluhoz hasonlóan Karancskesziben is a vízfolyások lefedésével, illetve a csapadékvíz-elvezetési rendszer kialakításával kezdődnek majd a munkálatok.

– Karancsalján jelenleg csapadékvíz-elvezetés történik, ugyanis az eddigi nyílt rendszert árokfedéssel zárttá alakítják át, és ezen halad majd a tervezett kerékpárút. Salgótarjánt elhagyva, a Karancsalja tábla elejétől egészen az iskoláig egyoldali, kétirányú kerékpárút épül a lefedett vízelvezető rendszeren. Mivel az Etesről átjövő forgalom is Karancsalján megy át, ezért akkora az érintettség, hogy ezen a szakaszon szükség van az egyoldali, kétirányú kerékpárútra. Az iskolától Karancslapujtő irányába pedig járda épül, és megvalósul a kerékpárnyomvonal felfestése is – mondta el portálunknak Sulyok Oszkár Jánosné.

Első lépésként a csapadékvíz-elvezetési munkálatok indultak el, bizonyos szakaszokon a kapubejárókat is felbontják Fotók: Hüvösi Csaba

Több mint háromszázmillió forinttal növelték meg az eredeti összeget

– A három települést átszelő kerékpárút támogatási szerződését még három évvel ezelőtt, 2017-ben kötötték meg a község vezetői. Azóta azonban jelentősen megemelkedtek az építőipari árak, emiatt az eredeti támogatási összeg már nem fedezte volna a beruházás kiadásait. Ezért a három település polgármestere az Irányító Hatóságtól kérte a költségek kompenzálását. Ennek köszönhetően a kormány jelentősen meg is növelte a Karancs-völgyi kerékpárút építéséhez biztosított támogatás összegét. Ezért az eredetileg megítélt egymilliárd forinton felül további több mint 322 milliót fordíthatnak a munkálatokra – tudtuk meg Sulyok Oszkár Jánosnétól.

Baksa Sándor hozzátette: Balla Mihály országgyűlési képviselő, illetve a menedzsment közbenjárásának, erőfeszítő munkájuknak köszönhetően valósulhatott meg, hogy ezt az extra ráemelési kérelmet elfogadta a kormány. – Mindez azt jelenti, hogy rendhagyó módon, az eredeti összeg 33 százalékát pluszban megkapta a három község – emelte ki Baksa Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában