átadás

2020.09.14. 19:59

Tornacsarnokkal is bővült a gimnázium Szécsényben

Hivatalosan is átadták a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium új épületegyüttesét hétfőn Szécsényben. Az 1,3 milliárd forintos beruházáshoz a kormány uniós forrásból 500 millió, az egyház 600 millió, az önkormányzat pedig 140 millió forinttal járult hozzá.

Lászlók Judit

Ünnepelt tegnap az iskola közössége. A nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágásának pillanata

Forrás: NMH

Fotó: L. B

Hétfőn hivatalosan is átadták a Páter Bárkányi János katolikus tanintézmény új épületegyüttesét. Ebben a modern osztálytermek és kiszolgálóhelyiségek mellett a helyiek legnagyobb örömére egy ezer négyzetméteres tornaterem is helyet kapott.

Az átadóünnepséget Szenog­rádi Tamás, a Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója nyitotta meg.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a beruházás megvalósítását. Emellett kitért arra az összefogásra, amelyet a magyar állam, a Váci egyházmegye és Szécsény Város Önkormányzata tanúsított a projekt megvalósítása során.

Ünnepelt tegnap az iskola közössége. A nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágásának pillanata
Fotó: L. B / NMH

Az intézményvezető beszélt arról is, hogy mekkora öröm számukra az új létesítmény létrejötte. Kiemelte: Szécsényben továbbra is van jövője a gimnáziumi képzésnek.

– Az iskolánk 2020. szep­tember elsejétől az Oktatási Hivatal bázisintézményé vált. Az intézményünkbe összesen ötszázhetvennyolc tanuló jár, ebből az új épületben, a gimnáziumi részlegben száztizennégyen fognak tanulni – mondta el lapunknak Szenográdi Tamás.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szintén mondott ünnepi beszédet. Ebben megemlékezett az iskola névadójáról, Páter Bárkányi János atyáról, akinek életútja követendő példa mindannyiunk számára. Ezt követően pedig arról beszélt, hogy Nógrád megye az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül.

– Amikor tíz évvel ezelőtt elkezdtük a közös munkát Balla Mihály országgyűlési képviselőtársammal, gyakran találkoztam azzal, hogy mekkora a munkanélküliség Nógrád megyében – mondta az államtitkár, aki szerint azóta a megye újra visszatért az ország vérkeringésébe, illetve az itt élők megérdemlik a kormány támogatását.

A rendezvényen beszédet mondott még mások mellett Balla Mihály országgyűlési képviselő, Stayer László, Szécsény polgármestere és Selmeczi Zoltán, a Váci egyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának főigazgatója.

Végül Marton Zsolt, váci megyés püspök megáldotta az intézményt. Az átadóünnepséget az itt tanuló diákok műsora tette még színvonalasabbá.

A nemzeti színű szalagot Stayer László, Selme­czi Zoltán, Marton Zsolt, Soltész Miklós, Balla Mihály és Szenográdi Tamás közösen vághatta át. Végül a korszerű épület bejárása során az új, impozáns tornacsarnokban kosárlabdázó diákokhoz csatlakozott Marton Zsolt, Soltész Miklós és Balla Mihály is. Ezzel is még inkább színvonalasabbá téve az eseményt.

Szegénységet hozhat a leállás

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a tegnapi szécsényi átadóünnepségen elmondta, hogy sajnos a koronavírus mindent felülír.

A kormánynak azonban fenn kell tartania az oktatás és a gazdaság működőképességét, hiszen ha ezt le kell állítani, akkor az szegénységet hozhat magával. Emiatt hangsúlyozta, hogy az elmúlt tíz évben már elérték, hogy csökkenjen a mélyszegénységben élők száma. Ugyanis több mint kilencszázezer embert emelt ki a szegénységből az, hogy van állása. Már csak ezért is meg kell őrizni a munkahelyeket. A politikus a fiatalokhoz is szólt, akiket arra kért, hogy vigyázzanak a társaik és a pedagógusok egészségére egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában