E-recept

2020.09.28. 06:55

Recept a felhőben: Nógrádban is bevált az elektronikus vénykezelés

Minap dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere aláírta azt a rendeletet, miszerint az orvosok továbbra is felírhatnak gyógyszert a telefonon jelentkező betegeiknek. Ezzel a telemedicina lehetősége továbbra is sok százezer embernek nyújt kényelmet és biztonságot, ráadásul járványügyi szempontból jelentősen csökkenthető a megfertőződés esélye is.

Palchuber Kinga

20200416 Veszprém Illusztráció Egyre több helyen lehet vásárolni maszkokat és kézfertőtlenítőt A képen: Balog Regina, az egyik veszprémi gyógyszertár szakgyógyszerésze Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei Napló

Forrás: Illusztráció

Fotó: NMH

Dr. Ádám György, a nógrádi gyógyszerészkamara elnöke portálunknak elmondta: továbbra is lehetőség van arra, hogy a beteg receptjeit más személy is kiváltsa, mindehhez személyazonosító és a páciens tajszámának felmutatása szükséges. – A gyógyszerészek részéről több a jó tapasztalat, mint a rossz: az eRecepteket érintő fejlődések folyamatosak. Az egyik legfőbb gond azonban az, hogy nincsen egységes gyógyszertörzs, azaz több termék esetén előfordul, hogy az orvos már rég megszűnt medicinát is fel tud írni – mondta Ádám György.

Véghné dr. Szabó Judit mátraterenyei háziorvos kérdésünkre kifejtette: minden, az orvos által felírt gyógyszerről eRecept készül, ami felkerül a felhőbe.

Elsősorban a krónikus betegségben szenvedők és az idősek védelmére fontos, hogy ne személyesen keressük fel a rendelőt | Fotó: NMH / Illusztráció

– Így elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Térben is. Véleményem szerint az elektronikus vények minden tekintetben előnyösebbek, mint a papíralapúak, hiszen a betegek gyógykezelése mindkét oldalról nyomon követhető. Az én körzetemben, Mátraterenyén nem gyakori, hogy a betegek telefonon, vagy e-mailben jelentik be gyógyszerigényüket, az esetek többségében személyesen keresnek fel a rendelőben. E forma egyébként a koronavírus-járvány idején vált indokolttá, elsősorban a krónikus és idős betegek védelme érdekében – ismertette a szakember.

A doktornő kifejezetten örül, hogy a járvány második hulláma alatt is biztosítják a telefonon történő gyógyszerigények bejelentését.

– A vegyes életkorú falusi körzetekben, mint Mátraterenye is, minden típusú orvosi kezelést egy háziorvosi rendelőben végzünk minden korosztály részére, ezért is indokolt, hogy telefonon keresztül is jelentkezzenek a betegek. Ezzel csökkenthető a gyermekek és felnőttek közötti személyes találkozásokból eredő esetleges fertőzésveszély a járvány idején – mondta.

Ez az intézkedés azt mutatja, hogy a veszély nem múlt el, a vírus még közöttünk van. A fegyelmezettség és a szabályok betartása éppen ezért, továbbra sem elhanyagolható.

Igazolás formai kötöttségek nélkül

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) 2017-es bevezetésével a receptfelírás és -kiváltás, ezzel pedig a gyógyszerezés is biztonságosabbá és hatékonyabbá vált. Ennek köszönhetően az orvos ellenőrizheti és figyelemmel kísérheti, hogy a felírt készítményt kiváltották-e, illetve az esetleges gyógyszerkölcsönhatások, túladagolások is észlelhetők. Minden orvos számítógépes programjával írja a recepteket, amely automatikusan eReceptté és a gyógyszertár számára is elérhetővé válik. A beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciensek részére történő vényírás esetén a felírási igazolás kiállítása és átadása továbbra is kötelező, de ezek júliustól már formai kötöttségek nélkül állíthatók ki. Így nem csak a hagyományos papírrecepthez hasonló, egy harmadik vonalkódot tartalmazó igazolás, hanem a megfelelő tartalommal bíró bármely papíralapon kiállított rendelvény is felírási igazolásnak minősül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában