fejlesztés

2020.09.24. 11:20

Megújult madárpark várja az ökoturistákat Eresztvénybe

Lezárult a Salgótarján önkormányzatának tulajdonában lévő, Eresztvényben található Madár park felújítását célzó projekt. A mintegy 102 millió forint európai uniós támogatásból megvalósított fejlesztés a korábban is kedvelt kirándulóközpont újjáélesztését eredményezi.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Tavaly mintegy 45 ezer turista érkezett Eresztvénybe és környékére, de már idén is 30 százalékos látogatottsági növekedést tapasztaltak. A Medves-fennsík kapuja az elmúlt években igazi turisztikai központtá vált, a látogatókat egész évben számos szórakozási és kirándulási lehetőséggel csábítja. Az egyik ilyen látványosság a felújított Madár park is, amelynek európai uniós projektje nemrég zárult le.

Gregus Péter, a városfejlesztési iroda vezetője azt közölte: a salgótarjáni önkormányzat tulajdonában lévő, eresztvényi Madár park fejlesztése elsősorban a korábban is kedvelt kirándulóközpont újjáélesztését célozta, olyan öko- és aktív turisztikai kínálat létrehozásával, amelynek középpontjában a természeti értékek élményközpontú bemutatása és a zöldturizmus felvirágoztatása áll.

Gyermek és felnőtt is sokat tanulhat a természetről a turisztikai attrakciónak is kiváló parkban
Fotó: L. B. / NMH

– A fejlesztés célja elsősorban egy helyi sajátosságokat felhasználó turisztikai célú beruházás volt, amelyet az információk közvetítése, a játszva tanulás, az élményszerűség és a szemléletformálás is jellemez. A park vonzereje és attraktivitása korábban csekély mértékű volt, ezért az ökoturisztikai fejlesztés indokolt volt – tette hozzá az irodavezető.

Alapvetően a mintegy 102 millió forintos pályázati támogatásból egy élményorientált, ismeretterjesztő és interaktív tanösvényi elemekkel kiegészített, informatív parkot alakítottak ki az erdősült terület közepén.

– A helyszínen új táblákat helyeztek el az ország több pontján is fellehető erdei interaktív tanösvények mintájára, de nagyobb színes felületek és a gyermekek számára is értékelhető információk jelentek meg a parkban. Emellett megtörtént a régi madárodúk cseréje, míg a bejáratnál kapukat alakítottak ki. A park növényzete is teljesen megújult, így az esztétikai problémák orvoslása mellett olyan növényeket is telepítettek, amelyek a madarak számára akár fészekrakásra, búvóhelynek és táplálékforrásnak is megfelelhetnek – ismertette az irodavezető.

A helyszínen új táblákat helyeztek el az ország több pontján is fellehető erdei interaktív tanösvények mintájára
Fotó: L. B. / NMH

Felújították a park második szintjére vezető lépcsőket is, továbbá alapvető infrastrukturális elemeket – pihenőpadokat, kukákat, asztalokat – is telepítettek a szabadba.

Gregus Péter kiemelte: a pályázat jóvoltából a város egy gumikerekű kisvonatot is beszerezhetett, amely már 2019-ben megkezdte működését Eresztvény és Salgóbánya között. A városban ezelőtt hasonló szolgáltatás nem volt elérhető, azonban a turistaforgalom folyamatos növekedése és az attrakciók bővítése indokolttá tette a beruházást.

A felújítás összességében elősegíti Salgótarján és térsége turisztikai versenypozíciójának javítását, ugyanis kevés ilyen táj van hazánkban, mint Eresztvény és környéke, amely sokféleségének köszönhetően intenzív turisztikai és tájesztétikai élményt képes nyújtani az embereknek. A Madár park immár tanösvényekkel, interaktív táblákkal és változatos növényzettel várja az erdő- és madárvédelem iránt érdeklődőket, ahol a biológiai sokféleség fontossága is előtérbe kerül.

Így csalogatják a vendégeket

Eresztvényben három évvel ezelőtt kezdte meg működését az Eresztvényi Látogatóközpont több, a turisták számára hasznos szolgáltatást kínálva. Drexler Szilárd, a Novohrad–Nógrád Geopark Oktató, Kutató és Irányító Központjának irodavezetője elmondta: Tourinform-irodaként is működik a hely, így turisztikai információkkal szolgálnak a betérőknek, de segítik megtervezni a túrákat, és a geoparki programokról is tájékoztatást nyújtanak. Hozzátette: hétvégente akár több száz ember is megfordul Eresztvényben, a kirándulók kedvelik a helyi kávézó kínálatát, és a játszóteret is rendre birtokba veszik a családok.

A Salgóbányán található Geocsodák Házát tavaly átalakították, új attrakciókkal és büfével is bővítették. Itt interaktív bemutatókkal, előadásokkal várják a földtan, a geológia világa iránt érdeklődőket. Három kiállítás is megtekinthető a helyszínen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában