kézműves portéka

2020.09.19. 22:20

Keresik a varsányi üzem házi jellegű termékeit

Az önkormányzat üzemében teljes intenzitással folyik a helyi termékek feldolgozása.

Sz. F

Elöl Kiss Józsefné, a varsányi feldolgozóüzem vezetője és munkatársai

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F

Az alapanyagok az önkormányzat saját gazdaságából kerülnek az üzembe, a mezőgazdasági területről, a gyümölcsösből, a fóliasátrakból.A feldolgozott termékeket az önkormányzat 300 adagos konyhája használja fel, de értékesítésre is kerül belőlük.

A szorgos kezek jelenleg a paradicsom és a paprika feldolgozását végzik. A paradicsomot befőzik és lecsót is készítenek. A következő munkafázis a vegyes felvágott elkészítése lesz. Ahogy azt Kiss Józsefné, az üzem vezetője elmondta, a szilvalekvár befőzésén már túl vannak. Korábban cseresznyéből, meggyből készítettek dzsemet, de korábban egy jó adagot ki is magoztak és így került a gyümölcs a hűtőkamrába.

A gyógynövénykertben levendulát, citromfüvet, mentát és különböző gyógynövényeket termesztenek. Ezek feldolgozása szintén az üzemben történik. Többségükből finom szörp készült. Az önkormányzati gazdaságban bodzát is termesztenek, így ennek feldolgozásával is bővült a termékkínálatuk.

Elöl Kiss Józsefné, a varsányi feldolgozóüzem vezetője és munkatársai
Fotó: Sz. F / NMH

Az üzemben a téli hónapokban sincs leállás, ilyenkor tésztaféléket készítenek. Az üzem vezetőjétől megtudtuk, hogy ötféle tészta készül a helyi konyha számára.

A feldolgozóüzemet öt éve az önkormányzat létesítette a közmunkaprogram keretében. Az üzem vezetőjével együtt jelenleg négyen végzik itt a feladatokat. A vezető elmondta, hogy minden szükséges felszereléssel rendelkeznek. Az üzemből jó minőségű házi termékek kerülnek ki, amelyek népszerűek a vásárlók körében is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában