Emelkedett a salgótarjáni szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag mennyisége

Több településen is magas a szennyvizekben mért koronavírus örökítő anyag mennyisége – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Nool

Forrás: NNK

Fotó: Barkovics Veronika

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleménye szerint: Székesfehérváron, Budapest északi-, déli és központi területein, Miskolcon, Szolnokon, Nyíregyházán, Tatabányán, Salgótarjánban és Győrben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében. A 37. héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján Budapest központi területén emelkedett az új koronavírus örökítőanyagnak koncentrációja is.

A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri, tehát az eredmények arra utalnak, hogy az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés – hangsúlyozták.

Fotó: NNK

A szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – hívta fel a figyelmet a NNK.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra is felhívta a figyelmet, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Továbbá, kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak és lehetőleg tartsa meg a megfelelő szociális távolságot. Ahol nem lehet, ott viseljen orrot és szájat eltakaró maszkot, valamint az üzletekben és a tömegközlekedésen is ajánlott a viselésük. A gyakori kézmosás továbbra is nagyon fontos. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be – hívták fel a figyelmet.

Hozzátették: ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában