terepasztal

2020.09.12. 15:20

Elképesztő fotókon a makettek: mintha egy külön világ jött volna létre Gyarmaton

A Balassagyarmati Vasútmodellező Klub 11. alkalommal rendezte meg a vasútmodell-kiállítást a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. A pénteken megnyitott tárlat az egész hétvégén várja az érdeklődőket.

Lászlók Judit

Fotó: (c)Torjay Foto

A kiállítást Huszár Péter, Balassagyarmat alpolgármestere nyitotta meg.

– Nagy örömömre szolgál, hogy ismét színvonalas rendezvénynek adhat otthont a városunk – mondta.

Huszár Péter hozzátette: tizenegy évvel ezelőtt indult útjára ez a rendezvény: a művelődési központ felkérte a Balassagyarmati Vasútmodellező Klubot, hogy gyermeknapra szervezzenek bemutatót. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta is megtartják és folyamatosan bővítik is.

Az alpolgármester a beszédében méltatta még a kiállítók munkásságát, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben még sokszor megrendezik majd a kiállítást.

Cserni Mihály, a találkozó egyik főszervezője a portálunknak elmondta, hogy hagyományosan tavasszal tartják a kiállítást, de idén a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztaniuk. – Az egész országból érkeztek hozzánk vendégkiállítók. Sajnos azonban Szlovákiából nem tudtak eljönni a határ lezárása miatt – mondta.

Bár amíg a losonciak és az ipolynyékiek nem képviselhették magukat, addig a Viessmann, a modellező világ legnagyobb gyártója ebben az évben csak a balassagyarmati találkozón vesz részt. A látogatók a megvásárolt termékeket a bütyköldében össze is állíthatják, ehhez segítséget is igénybe vehetnek.

Az emeleten lévő nagyterem nézőtere ad otthont a 24 méter hosszú terepasztalnak. Ennek egyharmadát a balassagyarmati klub tagjainak alkotásai teszik ki. Gonda Sándor klubtag elmondta, hogy minden évben összerakják a nagy méretű modulrendszert, aminek egy-egy egysége akár több évig is készülhetett.

A vasútmodell-kiállítás látogatói tombolát is vásárolhatnak. A fődíj egy terepasztal, vasárnap fogják kisorsolni.

A kiállítóknak a hagyományokhoz hűen most is szerveztek Ismerjük meg Balassagyarmatot! programot. Ennek részeként idén a Pannónia Múzeumot tekintik majd meg.

A kiállítók között a tízéves Sándor Kristóf és a nyolcéves Sándor Ádám a legfiatalabb vendég. Elmondásuk szerint legóból készült alkotásukat másfél hét alatt készítették el.

– Tavaly is részt vettünk már a rendezvényen. Terveink szerint jövőre már egy saját készítésű terepasztalt is kiállítunk, de ezen még sokat kell dolgoznunk – mondta Sándor Kristóf.

Ortó Gyula Érdről érkezett, és negyedik éve vesz részt a találkozón.

– Nagyon szeretek ide visszajönni, hiszen mindenki segítőkész és nagyon jó a hangulat is. Magas színvonalú eszmecserét folytatunk a különböző technológiákról és technikákról, illetve év közben is tartjuk egymással a kapcsolatot – mondta. Ortó Gyula nagyjából hat hónap alatt készítette el terepasztalát, ami egy általa kitalált, impozáns helyszínt mutat be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában