Nógrád megye

2020.08.12. 07:01

Terhet ró a nógrádi családokra a tanszer beszerzése

Hamarosan kezdődik a tanév, már nincs túl sok idő a szükséges tanszerek beszerzésére. Azonban, ha a családok mindent megvásárolnak az iskolák által közzétett listáról, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. És a taneszközökön kívül számtalan mást is meg kell még venni.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

A papír-írószer üzletek és az online boltok is felkészülve várják a következő tanévet. Bőséges kínálatból válogathatnak a szülők. Aki csak teheti, a legjobb eszközöket szeretné megvásárolni gyermekének.

Több tízezer forintba kerülnek azonban azok a tanszerek, amelyek az iskolák által kiadott listán szerepelnek. Az általunk megkérdezett szülők között vannak, akiket munkáltatójuk támogat a tanévkezdés előtt, de sokaknak a havi bevételből kell kigazdálkodni a pluszköltségeket.

– Tavaly a település önkormányzata minden iskolás gyermeknek 30 ezer forinttal segítette az iskolakezdését, de mivel én és a férjem is a polgármesteri hivatal alkalmazottjai vagyunk, idén is kapunk támogatást – mondta el a három gyermekes Edit, aki arról is beszámolt: – A vírus miatti online oktatás idején sok füzetet és rajzeszközt megspóroltunk, így ennyivel kevesebbet kell most megvennünk. Az elmúlt szeptemberben összesen 120 ezer forintot fizettünk ki az írószerboltban.

Eszter kisebbik fia most megy első osztályba, a nagyobb nyolcadikos lesz. Az interneten válogatták össze a kicsinek a szükséges eszközöket.

Mint mondta, a középkategóriás termékeket választották, így is 51 ezer forint lett a vásárlás végösszege. Ebben még nem szerepel a tornafelszerelés, a benti cipő és a tisztasági csomag sem.

Szerencsére a munkáltatók beiskolázási támogatással segítik a családot: Eszter gyermekenként 15 ezer, férje pedig fejenként 25 ezer forintos utalványt kap.

– Szociális gondozóként dolgozok, sajnos a munkahelyem egyáltalán nem járul hozzá a iskolakezdés költségeihez – hangsúlyozta Karolina, egy harmadik osztályba készülő kisfiú édesanyja.

Mint mondta, a ­különböző füzetek, az íróeszközök és más tanszerek közel 30 ezer forintba kerülnek. Az iskolatáska is jelentős tétel, 10 ezer forint alatt nem nagyon lehet kapni, de akár 30–40 ezret is elkérnek egy-egy darabért. Aki íróasztalt akar vásárolni, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a bútorlapból összeállított 30 ezernél kezdődik, de ha például fenyőből készültet választunk, az 60–80 ezer forint is lehet.

– Egyedülálló szülő vagyok, leendő negyedik és hatodik osztályos gyermekekkel készülünk az iskolakezdésre. A következő tanévre még nem vásároltam meg a szükséges felszerelést, több boltba kell elmenni, hogy meglegyen a teljes lista – tájékoztatott Anikó, aki azt is elmondta: – Törekszem arra, hogy jobb minőségű, tartós eszközöket vegyek, de fontos az ár. Iskolatáskát, tolltartót csak akkor veszünk, ha a tavalyi már nem jó. Civil szervezetnél dolgozom, így munkahelyi támogatásra sem számíthatok. A tanszerek remélhetőleg nem kerülnek majd 30 ezer forintnál többe. A ruhákat igyekszem tanév közben beszerezni, hogy azok ára ne ilyenkor terhelje a családi kasszát. Így szeptemberre legfeljebb benti cipőt és egy-két nadrágot kell venni. Édesanyámék szoktak segíteni ilyenkor a ruhafélék megvásárlásában, ez is nagyon sokat jelent a végelszámolásnál.

Segítség az iskolakezdéshez

A következő tanévtől már minden diák, összesen 1,2 millió tanuló, teljesen ingyenesen kapja a tankönyveket – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. Az intézkedés érinti az alsó és felső tagozatos általános iskolások, valamint a középiskolások mellett a 13–16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is.

Az államtitkár megjegyezte: korábban akár 20–30 ezer forintot is elérhetett egy-egy tankönyvcsomag ára.

A nehéz helyzetben lévőket segíti a CsodaCsoport Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos iskolatáska- és tanszergyűjtési akciója is. Országszerte 85 helyen várják az írószerekkel, füzetekkel megtöltött táskákat. A gyűjtést készpénzzel is lehet segíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában