folyamatos életveszélyben végzik a munkát

2020.08.21. 07:00

Sokszor szidják a közúton dolgozókat Nógrád megyében

Rendszeresen leselkednek veszélyek a közutak mentén narancsszínű megkülönböztető ruházatban feladatukat teljesítő szakemberekre. Ezek közül akadnak a gépjárművezetők részéről érkező szidalmak, de sokkal komolyabb balesetek is.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. két éve indított kampányt a munkatársaik védelme érdekében, amelynek hatásai már érezhetők a közlekedésben.

Tavasz elejétől az őszi hónapokig folyamatosan találkozhatunk az utak felújítását, karbantartását, kátyúzását végző munkásokkal. Nemcsak a kiemelt, nagy forgalmú szakaszokon, mint például az autópályákon, hanem az alsóbbrendű utakon is. Bár utóbbi helyeken jóval kisebb a balesetveszély, azért nem árt a kellő óvatosság.

Hevesi Zoltán jelenleg Nógrád határán alig túl, Észak-Pest megyei területen dolgozik. Azt mondja, nem ritka az egy-egy forgalomlassítás miatti szitokáradat a türelmetlen sofőrök felől, de elmesélt egy tőlük nem messzire történt komolyabb balesetet, ami kis híján tragédiával végződött.

Őszig folyamatosan találkozhatunk az utak felújítását végző munkásokkal Fotó: H. Cs / NMH

– Kollégáim aszfaltozási munkákat végeztek az M3-as autópálya egyik szakaszán – kezdte. – Az éjszakai órákra megpihentek a hatalmas gépek, őr vigyázott rájuk, és természetesen már messzi méterekkel korábban jelezték különböző módokon a közlekedőknek, legyenek éberek, vigyázzanak, ha odaérnek. Nos, az egyik kamion vezetője feltehetően elaludhatott a volánnál, mert a figyelmeztetés ellenére nagy sebességgel átvágtatott az eszközállományon, maga alá gyűrve a többtonnás aszfaltozógépeket, és még az őrnek a sor végén leállított személyautóját is. Óriási mázli, hogy nem követelt emberéletet a baleset, viszont elképesztő méretű anyagi kár keletkezett. Ez csak egy kiragadott példa, kisebb méretű ütközések, koccanások gyakorta előfordulnak, amelyek bennünket érnek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkaterületeken történő balesetek visszaszorítása érdekében 2018-ban indította el a Biztonságunk az Ön kezében van című kampányát, tájékoztatta portálunkat Pécsi Norbert Sándor, a részvénytársaság kommunikációs osztályának vezetője.

– Az elmúlt húsz esztendőben tizenhét mérnökségi szakember hunyt el a szabálytalanul közlekedők miatt – folytatta a szóvivő. – Ezeknek a tragikus eseteknek közös jellemzője, hogy a vétkes járművezetők nem a kihelyezett forgalmi jelzéseknek, korlátozásoknak, tiltásoknak megfelelően haladtak, és legtöbbször a megengedett sebességet is jócskán túllépték. A kampány indulása óta számos videóval, baleseti adatok közzétételével, belső felméréssel, plakátokkal hívjuk fel a figyelmet a témára, és rendszeresen sajtóközleményeket is kiadunk.

Pécsi Norbert Sándor hozzátette, a kampány hatása érezhető, sok mindenkihez eljutott az üzenetük, de több esetben tényleg csak a szerencsén vagy a gondviselésen múlik, hogy nem történik baj. A forgalomban részt vevők egy részében még mindig nem tudatosodott eléggé, hogy munkatársaik a közlekedés minőségének javítása érdekében ténykednek, a terelések és lezárások őket védik, akiket hazavár a családjuk.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője kiemelte: ezért sem állnak le a kampánnyal, gőzerővel törekednek arra, minél szélesebb körhöz jusson el a felhívásuk. Azok a sofőrök pedig, akik nem tartják be az előírásokat, közúti veszélyeztetést is elkövetnek.

Hiábavaló a terelőfényes zárás

Nagy József egy Nógrád megyei magáncég alkalmazottjaként jelenleg az Alföld déli részén, javarészt Békés és Bács-Kiskun megyében dolgozik. Neki is vannak tapasztalatai a szabálytalanul közlekedőkkel.

– Tehergépjármű-vezetőként magam is megértem, ha esetleg a több kilométerre feltorlódott kocsisor esetén elvesztik a türelmüket a sofőrök, mert várniuk kell. Ám én is álltam már aszfalttal megrakottan a sor közepén, mégsem morgolódtam. Nálunk is előfordult, hogy hiába a terelőfényes zárás, az autó vagy kamion belehajtott, ronggyá törve a több száz ezer forintos berendezéseket. Ezek legtöbbje egyértelműen figyelmetlenségből fakad, ép ésszel nem értem, miért felfoghatatlan egyesek számára, hogy az ő érdekükben is zajlik a munka az utakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában