Belekóstoltak a szakmába

2020.08.20. 11:20

Körbe járták a szakmákat a pályaválasztás előtt állók Szécsényben

Az állattenyésztés jelentősége a világ népességének emelkedésével együtt növekszik. Ezt már jól tudják azok az általános iskolások is, akik az elmúlt napokban a gazdaszakma ezen ágazatával ismerkedhettek meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett, Szakmakóstoló nevet viselő pályaorientációs programhéten.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

A Szakmakóstoló hét a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezte előtérbe.

Az eseménynek a Lipthay Béla Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint tanüzemei adtak otthont. A tanulók a duális képzésben részt vevő gazdálkodók bevonásával kipróbálhatták a munkafolyamatokat. Az agráriumban dolgozó sikeres vállalkozók személyes példájukon keresztül mutatták be, hogy milyen fejlődési, továbblépési lehetőségek biztosítottak az adott szakmában, így motiválva a fiatalokat a pályaválasztásban.

– A koncepció az volt, hogy több oldalról is bemutassuk az állattenyésztő szakmairányt, majd láttassuk az ezzel kapcsolatos termékeket is. A lovakat a sportlovászat és történelmi lovasíjászat felől jártuk körbe. Láttunk tejtermelő tehenészetet, a tej felhasználását pedig a sajtkészítés és a péküzemben felhasznált tejtermékek oldaláról tanulmányoztuk. Egy pékmester segítségével Szent István napi-kenyereket is készítettünk. Köszönöm minden gazdálkodónak, kollégának és segítőnek a közreműködést! – mondta Miltner Zsolt, a NAK képzési referense, a tábor szervezője.

A diákok többek között azt is láthatták, hogyan kell feltörni az alvadékot a sajthárfával Fotó: NMH

A programhét keretében a gyerekek ellátogattak a megyében dolgozó gazdálkodókhoz, és találkoztak állatorvosokkal is. Megtapasztalhatták, hogy az állattenyésztés bár rengeteg munkát és odafigyelést igényel és széles körű felelősséggel jár, mégis eredményekkel, sikerekkel és örömmel teli hivatás.

A délutáni programok is igen változatosak voltak. Az online kvíz mellett nagy népszerűségnek örvendett a gazdafitnesz elnevezésű sportos-játékos vetélkedő is. Ez utóbbinál az állatok körüli munkához kapcsolódó akadályfeladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek, mint például a bálagurítás, a seprű-egyensúlyozás vagy a búzalapátolás.

Egy egész napos kirándulás is színesítette a programot: Szirákon a Teleki József Általános Iskola és Szakképző Iskola nemrégiben létesített tangazdaságát és a Micsu-Farmot tekintették meg a résztvevők. A zárónapon a tanpékségben mesterpékek közreműködésével ünnepi új kenyeret sütöttek a gyerekek. A délutáni finálé keretében a résztvevők jelképes és humoros gazdászfogadalmat tettek, majd a kamara megyei vezetői hivatalosan is „Palántává” avatták őket.

A szakmakóstoló héten részt vevő diákok nagyon elégedettek voltak a programokkal, lelkesen beszéltek róla.

– Elképzelhető, hogy én is ezt a pályát fogom választani. Tetszik a mezőgazdaság, sok lehetőséget látok benne – mesélte a balassagyarmati Tóth Gyula.

A lovakkal kapcsolatos tudnivalókat a sportlovászat és történelmi lovasíjászat felől járták körbe a táborozók ahol maguk is a hátasok nyergébe pattantak Fotó: NMH

Az endrefalvai Bangó Marcell is hasonlóan fogalmazott.

– A lovasíjászat tetszett a legjobban, mert a lovak hihetetlenül jól képzettek, engedelmesek és szelídek. Szeretném én is megtanulni a lovasíjászatot – mondta.

A programhéthez kapcsolódott egy alkotói pályázat is: a résztvevők rajzban és írásban is bemutathatták, miért vonzó számukra az agrárpálya. A verseny győztese az ősszel egész osztályát elviheti egy szakmai napra, amit a NAK és a Nemzeti Foglalkoztatási Alap finanszíroz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában