fertőzött területek

2020.08.06. 16:45

Évente kétszer üzennek hadat a rágcsálóknak

A patkányok és az egerek rendszerint azokon a helyeken bukkannak fel, ahol emberek élnek, hiszen a lakóházak jó búvóhelyet jelentenek számukra. Az illetékesek tájékoztatása szerint a nógrádi megyeszékhelyen nem beszélhetünk az állatok jelentős elszaporodásáról, azonban mindig vannak erősen fertőzött területek.

Gulyás Edina

20191719 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A szeméttárolók köré dobált szemét miatt elszaporodtak a patkányok a Csabai kapu 51. szám alatti bérház közelében.

Fotó: Kozma István

A megyeszékhely közigazgatási területén belül, a város közterületein az önkormányzat felelős a rágcsálóirtásért.

– Nincs olyan információnk, hogy az elmúlt évekhez hasonlítva sokkal több lenne a patkány Salgótarján területén, de bizonyára vannak és voltak is erősen fertőzött területek, illetve inváziószerűen felbukkanó családok – tájékoztatott Fekete Zoltán, a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője, hozzátéve: – A tavaszi irtás alkalmával érdekes módon a Vásártéren, a csillagház környékén, a Rákóczi út 28–30. számú épület közelében és a Sebaji úton találtunk fertőzésre utaló jeleket. Emellett a Hársfa úton vagy a forgácsi-somlyói kolóniák területén is tapasztalhatunk hasonlót.

Az, hogy némely városrészeken vagy egyes épületek környékén több a rágcsáló, a lakosság életmódbeli sajátosságával magyarázható. A gyűjtögetés miatti rendezetlen, igénytelen, hulladékkal szennyezett porták, az ételmaradékok helytelen elhelyezése és tárolása, a nem megfelelő állattartás mind, mind az egerek és a patkányok elszaporodásának kedvez, ahogyan a patak és a szennyvízcsatorna közelsége is nagy vonzerő számukra.

Mint mondta, Salgótarjánban már nagyon hosszú évek óta rendszeres a rágcsálóirtás, évente két alkalommal. Gyakorlati tapasztalatok alapján, a város legfertőzöttebb területein tavasszal totális irtást végeznek. Ősszel pedig az erősen fertőzött területeken, illetve a bejelentések alapján pótirtást szerveznek.

– Bárki bejelentheti az önkormányzat illetékesénél, ha patkányt, illetve egeret észlel. Amennyiben közterületen tapasztalja a fertőzést, úgy társaságunknál is jelezheti azt – hangsúlyozta az ügyvezető, aki azt is elmondta: – Az irtás a felszín alatti csapadékcsatornákban történik, így ritka esetben kerül a tetem a felszínre. Ha ez mégis előfordul, a döglött állatokat a rágcsálóirtó mester összegyűjti és ártalmatlanítás céljából elszállítja, mint veszélyes hulladékot.

Egészségügyileg is kártékonyak

Közvetlen környezetünkben is megjelenhetnek egerek, patkányok, amelyek egészségügyi kártevőnek minősülnek – olvasható a kormányhivatal honlapján.

Közegészségügyi ártalmuk elsősorban abból adódik, hogy a szemétben, csatornában mászkálva a testükre tapadt, váladékaikkal ürített kórokozókkal az élelmiszereket, majd azok elfogyasztásával az embert is fertőzhetik.

Gazdasági kártételük is jelentős lehet: rágásukkal, túrásaikkal, fészkelésükkel komoly károkat okozhatnak az épületek, a közművek, a csatornák, a gátak és a szigetelések állagában is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában