sztúpa

2020.08.25. 17:20

A világ nagy mestereinek több ezer éves ereklyéi érkeztek Tarra

Felbecsülhetetlen értékű szent tárgyak sorakoztak fel a napokban azon a tárlaton, amely több ezer éves Buddha ereklyéket mutatott be.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Megtelt a hétvégén a Taron lévő Buddha park, ahol kígyózó sorokban várták az emberek, hogy megcsodálhassák a Szemtől szemben a csodával! – Találkozás a gyógyító Buddha ereklyékkel című kiállítást.

Balogh Zsolt, a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség ügyvivője portálunknak elmondta, hogy a járványügyi helyzet miatt csak szigorú feltételekkel tudták fogadni a vendégeket. Így például a Tara templomban egyszerre csak húsz személy tartózkodhatott kizárólag maszkban, betartva a másfél méteres távolságot. Ezen kívül több ponton is kézfertőtlenítőket helyeztek ki. Azokat a programokat pedig, amelyeket eredetileg zárt térben szerveztek meg, le kellett mondani.

A kétnapos, díjmentesen látogatható tárlat során a szent ereklyék mellett programokkal is várták az odalátogatókat, így például lehetett fából készült sztúpa termékeket festeni, mantra ösvényen járni, de szabadtéri koncerten is részt vehettek a látogatók.

A kiállítás célja az volt, hogy egyedülálló lehetőséget biztosítsanak bárkinek, hogy megtapasztalhassák a szent ereklyék áldását, a belőlük áradó legmagasabb rendű finom szellemi energiát, boldogságot, békét, harmóniát és jólétet.

– Ezeket a tárgyakat megvilágosult mesterek hagyták hátra. A legfőbb ereklye Buddháé, ez mintegy 2500 éves. Emellett hajszálakat, csontereklyéket, és ezer éves ruhadarabot is láthattak az érdeklődők. Talán a legérdekesebbek azok a gyöngyök voltak, amelyek eredetére a tudomány sem volt képes magyarázatot adni. A mesterek, akik megvalósították magukat, jelezték, hogy gyöngyöket fognak hátra hagyni. Miután meghaltak, a hamvaik között találták meg a különböző színű és nagyságú gyöngyöket – közölte Balogh Zsolt. Hozzátette: a buddhizmus szerint ez a szeretet, az együttérzés és a bölcsesség materializált formája. A mesterek azért hagyták hátra, hogy az embereknek legyen lehetőségük találkozni a tanítás lényegével, amely a szeretet.

Az ügyvivő kiemelte, hogy ezek az ereklyék látás által szabadítanak fel. Lényegtelen, hogy valaki hisz bennük vagy sem, befolyásolja a szeretet energiát. Mindenkire hat, vallástól teljesen függetlenül.

Balogh Zsolt arra is kitért, hogy a tárlaton látható tárgyak mindegyike felbecsülhetetlen, pénzben ki nem fejezhető értékű. Mint mondta, szerinte az emberek egyre inkább nyitnak a szellemi és a lelki jólét felé, és tesznek is érte, hiszen nagy igény van rá a mai materialista világban.

Az ereklyék egyébként nem először jártak hazánkban. Először 2006-ban, Budapesten állították ki a szent tárgyakat, amelyeket Láma Csöpel, a tari Buddha park vezetője mintegy húsz év alatt gyűjtött össze különböző nagy mesterektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában