védelem

2020.07.24. 13:40

Védeni kell bőrünket a nap káros sugaraitól Nógrádban is

Divattá vált a barna bőrszín, amelyről köztudott, hogy nem egészséges, hiszen a szolárium és a nap sugarai tönkre teszik a bőrünket. Egyebek mellett ezek miatt is gyarapodott az elmúlt években a melanómával küzdő betegek száma.

Tóth-Nagy Orsolya

Kalap és napernyő – mindkettő elkél a szikrázó napsütésben

Forrás: NMH

Fotó: Illusztrációs fotó: Hegedűs Márk

A nyári időszakban fontos, hogy óvjuk bőrünket a nap sugaraitól. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy manapság egyre több beteget diagnosztizálnak melanómával, amely a bőr rosszindulatú daganata. Ennek oka, hogy sokan nem figyelnek oda az UV sugárzás veszélyére, a bőrgyógyászati szűrővizsgálatokat pedig nem veszik igénybe.

Dr. Magyar Ildikó, bőrgyógyász korábban elmondta, hogy az emberek nagy része nem gondoskodik bőrük védelméről.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a strandokon kell lekenni magunkat fényvédő krémmel, hanem az utcán és a kertben is, hiszen csak így kímélhetjük meg bőrünket.

– A nap károsító sugarai ráadásul áthatolnak a ruhán és az üvegen, így ott sem lehetünk teljes biztonságban. Borús időben is érdemes védekezni, hiszen akkor is könnyedén le lehet égni – közölte dr. Magyari Ildikó, aki kitért arra is, hogy mekkora faktorszámú fényvédő krémre van szükség.

Kalap és napernyő – mindkettő elkél a szikrázó napsütésben
Fotó: Illusztrációs fotó: Hegedűs Márk / NMH

– Többnyire a legideálisabb a 30+ vagy az 50+, amelyeket patikában a legjobb beszerezni. Fontos, hogy a fényvédő bőrbarát legyen, alapanyagaiban ne legyen tartósító és illatosító sem, hiszen az akár allergiás reakciót is kiválthat – árulta el a szakember.

Hozzátette: a napsugarak ellen nemcsak a világosbőrűeknek kell védekezni és az sem mindegy, hogy mikor tartózkodunk a szabadban, 10 és 16 óra között lehetőleg érdemes kerülni, ugyanis akkor a legerősebb a UV sugárzás.

A bőrgyógyász kiemelte, hogy az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett a bőrbetegségben szenvedők száma.

– Az utóbbi tíz évben nincs olyan hét, hogy ne keresnének fel valamilyen elváltozással akár huszonévesek is, amely sok esetben melanoma, azaz bőrdaganat. Fontos, hogy amennyiben valaki szokatlan dolgot tapasztal az anyajegyén, minél előbb forduljon orvoshoz. Akár vérzik, viszket vagy megváltozik a mérete és a színe. Ha megsérül egy anyajegy, akkor azt 24 órán belül el kell távolítani, amelyet csak sebészeti úton lehet elvégezni, mert csak akkor lesz szövettan – hangsúlyozta dr. Magyari Ildikó, aki közel 60 éve gyógyítja Nógrád megye betegeit. A közelmúltban több évtizedes munkája elismeréseként Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra is jelölték, de a megtisztelő címet még nem ítélték oda. Arról július 31-ig, péntekig bárki szavazhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában