megemlékezés

2020.07.29. 19:21

Salgótarján első polgármesteréről emlékeztek meg szerdán

– Nem véletlen, hogy 1922-ben versenytárs sem jelentkezett Salgótarján polgármesteri székéért, amikor Dr. Förster Kálmánt megbízták annak várossá alakításával – hangsúlyozta ünnepi beszédében Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő szerdán.

Gulyás Edina

Salgótarján. Förster Kálmán megemlékezés. Becsó Zsolt

Fotó: Hegedűs Márk

A megemlékezésen – amelyet a Polgári Salgótarjánért Alapítvány szervezett – a megyeszékhely első polgármestere előtt hajtottak fejet, születésnek 135. évfordulóján.

– Dr. Förster Kálmán eleget tett vállalásának: 1922 és 1943 között várost csinált egy por-, illetve sárfészekből – fogalmazott az országgyűlési képviselő, aki arra is emlékeztetett: – A gazdaság alapjainak szélesítésével kenyeret tudtak kínálni az ide érkezőknek. Az infrastruktúra fejlesztése, az oktatás és a kultúra szintjének emelése mind-mind azt a célt szolgálta, hogy a munkásoknak polgári erkölcsöt, polgári kultúrát, igényes műveltséget nyújthassanak.

Mint mondta, Förster Kálmán nem proletárokkal, hanem dolgos, kulturált polgárokkal kívánta Salgótarjánt benépesíteni. Ezért óvodákat, iskolákat, egészségügyi ellátást, kórházat, közvilágítást, járható úthálózatot hozott illetve hozatott létre. Polgármesterségének 21 éve alatt a városban iparáganként külön kaszinó, színjátszó körök, munkás olvasó körök, dalkörök, sport klubok alakultak. Pezsgett a klasszikus valódi önszerveződő civil élet.

– El fogunk ide jönni évről-évre Förster Kálmán születésnapján, rá és művére emlékezni – zárta szavait Becsó Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában