ünnep

2020.07.30. 12:00

Ma ünnepeljük a kortalan barátságok világnapját

A családon kívül mindenkinek van legalább egy olyan ember az életében, akire mindig számíthat és barátjának hív, közel áll a szívéhez, megosztja vele a legtitkosabb érzéseit, terveit, a jó és a rossz pillanatait. Ma a barátság világnapján életünk fontos szereplőit ünnepeljük.

Kakuk Klaudia

Salgótarján. Barátság világnapja. Paluch Csenge és Luca

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A világ számos országában július 30-án ünneplik a barátság napját. Mivel az internet elterjedésével egyre nőtt az érdeklődés az ünnep iránt, az ENSZ Közgyűlése 2011-ben hivatalossá tette a Barátság Nemzetközi Napját, és felkérte a tagállamokat, hogy méltón ünnepeljék meg ezt a napot. Az ajándékozásra nincsenek külön szabályok azonban népszerű hagyomány, hogy ebből az alkalomból megajándékozzuk barátainkat, akár egy öleléssel, egy telefonhívással vagy egy üdvözlőlappal.

Napjainkban nehéz meghatározni, hogy ki a barátunk és ki nem. Lehet, hogy úgy gondolja az ember a barátjában nem csalódhat aztán mégis megtörténik, de az olyan eset sem ritka, hogy akikre a legkevésbé számítunk lesznek a barátaink.

Mindenesetre azt, hogy hogyan legyünk jó barátok nagyon korán meg kell tanulni.

A kisiskolás Paluch Csenge a testvérét, Lucát tekinti a legjobb barátjának, már egészen kicsi korától kezdve. Csenge, mint azt elmesélte fontosnak tartja, hogy minél több időt töltsenek együtt, megosszák egymással a játékaikat és persze elengedhetetlen, hogy egy civakodás után azonnal kibéküljenek.

A kilencéves Hrubecz Bálintnak (jobbra) és pajtásának a közös programok jelentik a barátságot
Fotó: H. M. / NMH

A kilenc éves Hrubecz Bálintnak és pajtársának, a közös programok szervezése jelenti a barátságot illetve, az, hogy ha az egyikőjüknek problémája van, akkor a másik megpróbál segíteni rajta. – Mint például a roller-balesetnél, amikor láttam, hogy elesett, azonnal rohantam oda hozzá – meséli Bálint, aki egészen biztos benne, hogy barátságuk kiállja az idő próbáját és a távolság sem fogja tompítani egymás iránt érzett szeretetüket.

A szótárban a barátság, két vagy több személy közötti kölcsönös érzelmi, meghitt kapcsolatot jelent. Viszont bármi is legyen a saját meghatározás, az bizonyos, hogy egy jó barátságon mindkét félnek dolgoznia kell, a lehető legtöbb szeretettel és tisztelettel egymás iránt.

Megkérdeztük: mit jelent Önnek a barátság?

Bartkó Anna, Sihell Vanessza, Tornyai Tibor (balról jobbra)
Fotó: H. M. / NMH

Bartkó Anna, Salgótarján: – Azt, hogy megosztjuk egymással amink van. A legjobb barátnőmmel, akivel öt éve ismerkedtünk meg, úgy lettünk barátok, hogy én mindig több szendvicset vittem az iskolába és mindig megkínáltam belőle. Ez azóta sem változott. Emellett az is fontos, hogy a barátok mindent megtudjanak beszélni egymással illetve, hogy ne adják tovább a féltve őrzött titkainkat másoknak.

Sihell Vanessa, Salgótarján: – A barátság önmagában egy érdekes, sokat mondó szó. A barátaimmal napi kapcsolatot ápolok, együtt éljük meg a jó és a rossz pillanatokat, közös élményekkel, emlékekkel gazdagítjuk egymás életét. Ezen felül mindent meg tudunk beszélni, legyen szó akár a problémákról, magánéleti dolgokról, ők mindig nagyon jó tanácsokat adnak és számíthatok rájuk, ami persze oda-vissza működik.

Tornyai Tibor, Salgótarján: – Egyszerre jelenti az örömet, a szomorúságot, az előrejutást és a hátrányokat. Utóbbit, ha az ember csalódik egy barátjában. A legrégebbi barátságom még a gyermekkoromban köttetett és immár nagyjából hatvan éves. Ez alatt a hat évtized alatt mindig szakítottunk időt egymásra rendszeresen tartottuk a kapcsolatot, akár személyesen, akár telefonon.Talán ez a titka a hosszú barátságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában