kőfaragómester

2020.07.29. 17:30

Kőbe vési tudását a szécsényi mester, munkáival díszíti vidékünket is

Baja József kőfaragómester mindent tud a kőről, alkotásai szerte a városban és a megyében is megtalálhatók.

Szenográdi Ferenc

Baja József most egy kereszt felújításán dolgozik

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

– Számomra a munka valódi örömet ad. Persze a pénz is fontos, de az csak szükséglet. Az embert mindig a munkája alapján ítélik meg – vélekedett a mester, aki úgymond főiskolai szinten ismeri a kőzetek keletkezésének körülményeit, kémiai összetételüket, tulajdonságaikat, Földünkön előforduló lelőhelyeit és felhasználási módjukat.

József még 1974–1977 között gyakornokoskodott Miskédi Gyulánál, az elméleti tanulmányokat Budapesten végezte. Egy ideig Bakács Tiborral dolgozott, majd Borik Albert vállalkozásába kapcsolódott be. Huszonöt évvel ezelőtt úgy döntött, hogy egyéni vállalkozóként folytatja munkáját. A sírkövektől kezdve a gránitlapokig és különböző posztamensekig, emléktáblákig szinte minden kőfaragási feladat megtalálja. Szécsényben több helyen is találkozhatunk a munkáival, a kolostorban homokkőből készített ciszternát az esővíz összegyűjtésére. Felújította az épület oldalán lévő I. világháborús áldozatok emléktábláját. Szintén az ő munkája a város központjában II. Rákóczi Ferenc szobrának posztamense, éppúgy, mint a Szent Erzsébet téren Bobály Gyula Szent Erzsébet-szobrának posztamense. A Várkert bejáratánál lévő Szent János-szobor alapzatát is ő készítette. Felújította a Haynald emlékművet, s számos emléktábla elkészítése fűződik a nevéhez.

Baja József most egy kereszt felújításán dolgozik
Fotó: Sz. F. / NMH

Annak idején ifjú Szabó István szobrászművésszel is együtt dolgozott, az alkotásaihoz több mint 20 posztamenst készített. Részt vett a város központjában lévő Szent István-emlékmű felújításában, a zsidó temetőben a zsinagóga egykori köveiből elkészítette az épület stilizált bejáratát. A város központjában feltárt középkori templom oltárát eredeti állapotára állította vissza.

Pilinyben a Szentháromság-szobor felújításának munkálata is a nevéhez fűződik, Ságújfalun pedig fekete gránitból készítette el az I. és II. világháború áldozatainak emlékművét. Raktárhelyiségében már készen áll az érsekvadkertiek által megrendelt Trianoni emléktábla és ott sorakoznak a márványból készült asztalok, szenteltvíztartók, urnák. Utóbbiak megkövesedett fenyőből készültek.

Jelenleg egy hat méter magas kereszt felújításán dolgozik. Az alapanyagot Olaszországból és Hamburgból szerzi be. Kollégáival összefogva, húszan, harmincan rendelnek egyszerre kőlapokat. A lapokat a műhelyében csiszolja, szabdalja, ennek költsége négyzetméterenként 47 ezer forint. Sajnálja, hogy a szakmában igen gyér az utánpótlás. Ő a munka megszállottja, naponta 12–13 órát dolgozik. Baja József elmondhatja magáról, hogy tudását kőbe vési, amely megmarad az utókor számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában