járvány

2020.07.13. 13:57

Igen élénk szakmai munka folyt a szécsényi múzeum zárt kapui mögött

A veszélyhelyzet idején is teljes gőzzel dolgoztak a helyi Kubinyi Ferenc Múzeum munkatársai.

Szenográdi Ferenc

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója jelentős publikációkon dolgozott

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Feladataik nemcsak a kiállítások rendezésére és tárlatvezetésre korlátozódnak. Alaptevékenységükhöz tartozik a műtárgyak gyűjtése, a gyűjtemények feltárása és feldolgozása, a tudományos és népszerű publikációk, valamint a különböző rendezvények szervezése. Dr. Limbacher Gábor, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója úgy vélekedett, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet idején, a zárt kapuk ellenére is teljes munkaidőt igénylő, élénk szakmai munkát végeztek a múzeum alkalmazottai.

– Sajnos a tavaszi hónapokra tervezett programjaink, a népszerű Kastély Szalon, a kulturális borvacsora, a tavaszi hangverseny és az egyéb rendezvények is elmaradtak – mondta az igazgató. Hozzátette: a Trianon 100. évfordulójáról megemlékező kiállításukra ugyan nem került sor, de ahhoz kapcsolódó több írásuk is megjelent. Például dr. Limbacher Gábor tanulmánya a felvidéki, délvidéki, kárpátaljai magyarság jellegzetes etnokulturális csoportjairól, a palócokról szóló írása pedig Erdélyben, a Kőrösi Csoma Sándor: a Magyarság rétegei című kötetben jelent meg. A múzeum igazgatójának két tanulmánya is bekerült egy Kolozsvárott szerkesztett kiadványba: Keresztelő Szent János nagysága, kultusza, és aktualitása, valamint A kör megjelenése, szerepe és jelentősége című munkája. Dr. Limbacher Gábor a délvidéki kiadványokban is publikált. Ezek „Kupuszinától a Monarchián át Londonig – Krisztus passió eszközei, a lokalitástól az egyetemességig” és „Kálmány Lajos archaikus népi imádság gyűjtései és néhány szempont szerinti elemzése”. Az igazgató legnagyobb munkája a Krisztus kínszenvedéseinek eszközeiről szóló monográfia megalkotása.

Dr. Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója jelentős publikációkon dolgozott
Fotó: Sz. F. / NMH

Guba Szilvia, a múzeum régésze A Magyar Régész Szövetség felkérésére elkészítette az elmúlt évek régészeti tevékenységét népszerűsítő információs táblát. Lelőhelykatasztert készített megyénk emblematikus lelőhelyeiről. Megírta a bronzkori halomsírok a Kárpát-medencében című tanulmányát, amely a Határtalan régészet című folyóiratban jelent meg. Elkészítette a Bronzkori ember alakú idolok a Kubinyi Ferenc Múzeum régészeti gyűjteményében című angol nyelvű tanulmányát. Folyamatosan dolgozott a dokumentáción, amelyben Magulya Lívia segítette munkáját.

Majcher Tamás fő­mu­zeo­ló­gus munkatársaival – Ökrös Brigittával, Szabó Tibornéval, Mizsák Lászlónéval – a múzeumi irattár digitalizálásán dolgoztak. Smelkó István múzeumpedagógus nevéhez fűződik a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázat A hét műtárgya címmel, amely az interneten mutatott be egy-egy múzeumi érdekességet. Hugyecz Enikő a Műtárgyvédelmi és gyűjtemény adminisztrációs munkába kapcsolódott be.

A múzeum Száz év – több országban, de közös hazában – Trianoni országcsonkítás és a jövő címmel kezdeményezője és szervezője volt a városi rendezvénynek június 4-én. Az intézmény munkatársai örülnek, hogy újra fogadhatják a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában