falugazdaság

2020.07.17. 13:44

Helyben termelnek Varsány konyhájára

A falugazdaság munkalehetőséget biztosít a helyieknek, az ott megtermelt javak pedig hozzájárulnak az önkormányzat bevételeihez.

Szenográdi Ferenc

Kiss Józsefné (jobb oldalon) és munkatársai a savanyúságnak valót válogatják

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A vállalkozás indulása óta 13 hektáron gazdálkodik a település. – Jól döntöttünk, amikor életre hívtuk a falugazdaságot, különösen azért, mert azóta sok mindent erre építünk. Többek között létrehoztuk a feldolgozóüzemet, ahol a gazdaság terményeit dolgozzák fel – mondta Kanyó Judit, a település polgármestere.

Három, egyenként 300 négy­­zetméteres fóliasátorban termelik meg a szükséges zöldségféléket, uborkát, salátát, paradicsomot, paprikát, amelyek mind az említett feldolgozóüzembe kerülnek. Héthektáros gyümölcsösük is van, aminek terméseit szintén itt dolgozzák fel.

Kiss Józsefné (jobb oldalon) és munkatársai a savanyúságnak valót válogatják
Fotó: Sz. F. / NMH

A zöldségfélék, gyümölcsök egy részét közvetlenül használja fel a falu konyhája, de a feldolgozott termékek nagy része is oda kerül. Napi rendszerességgel 300 személy számára főznek itt, de egy új étterem is épül a községben, amelynek alapanyag-szükségletét szintén a falu gazdasága látja majd el.

– Nagyon fontos, hogy egészséges élelmiszereket állítsunk elő. A feldolgozóüzemünkből ilyen termékek kerülnek ki, ezekre igazán büszkék lehetünk. Lekvárjainkat, szörpjeinket, befőttjeinket, és egyéb termékeinket nemcsak a faluban, de a megye más településén is keresik. Többek között a szécsényi Házi bolt is tőlünk vásárol. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezzük a hangsúlyt – vélekedett a polgármester asszony.

A falugazdaságban jelenleg negyven közfoglalkoztatású dolgozó tevékenykedik.

Büszkék gyógynövénykertjükre

A növények jelentős részét szintén a helyi üzemben dolgozzák fel. A járványveszély miatt most elmaradt a szedd magad akció, de a polgármester asszony azt mondta, ezt szeretnék majd pótolni. Fontosnak tartja, hogy az emberek megismerjék és használják a különböző gyógynövény-különlegességeket. Hozzátette: – Évtizedekkel ezelőtt kultusza volt a gyógynövényeknek. Szeretnénk, ha ismét megnőne irántuk az érdeklődés. A feldolgozóüzemben Kiss Józsefné és munkatársai nagy szorgalommal válogatták a fóliasátorból hozzájuk került uborkát, amelyet tartósítani fognak. A raktárban már ott sorakoznak a polcokon a lekvárféleségeket, különböző szörpöket tartalmazó üvegek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában