cserkészet

2020.07.25. 15:20

Három évtizede a cserkésztörvények szerint élnek a szuhaiak

Idén lett harmincéves a szuhai 1203. Mailáth püspök cserkészcsapat. Az egykor tíz taggal induló csoport létszáma az elmúlt évtizedek alatt sokat változott. Napjainkban több mint harminc környékbeli fiatal tartozik a cserkészek közé. Amellett, hogy hasznosan töltik szabadidejüket, az összetartozás élményét is megtapasztalják.

Gulyás Edina

Csoportkép az egyik legutóbbi tábor résztvevőivel, akik több környező településről csatlakoztak a csoporthoz. Jó alternatívát kínálnak a fiataloknak arra, hogyan töltsék hasznosan a szabadidejüket

Évtizedekkel ezelőtt a mátramindszenti háziorvos, dr. Mihók Olga fejében fogalmazódott meg a gondolat: a helyi gyerekeknek hasznos elfoglaltságot jelentő foglalkozásokat kellene szervezni. Testvére, Dabóci Mihók Mária ennek nyomán életre hívott egy hittancsoportot. Ez a közösség adta a ma is létező 1203. Mailáth püspök cserkészcsapat alapját. Az első tagokat 1990-ben avatták fel.

– Névadónk egy erdélyi származású püspök, Mailáth Gusztáv Károly volt, aki jó viszonyt ápolt a Mihók családdal – kezdi beszámolóját Jakabné Jakab Alexandra, a csapat parancsnoka, hozzátéve: – Az egyházi elöljáró sorra látogatta a lakóhelyéhez közeli iskolákat és a kollégiumokat. Sokat segített a diákoknak, felkarolta a tehetségeket és a rászorulókat.

Más cserkészcsapatokkal is jó viszonyt ápoltak. Többször táboroztak együtt a Zemplén megyei Körömben működő cserkészekkel és a gyöngyösiekkel. De Mátraballáról, Mátraderecskéről, Recskről, sőt Salgótarjánból is csatlakoztak fiatalok a csoporthoz. Megyénkben egyébként a szuhain kívül csak Bátonyterenyén működik cserkészcsapat.

– Az elmúlt 10-12 évben egyre népszerűbbé vált a cserkészkedés. Jelenleg Szuháról, az ahhoz tartozó Mátraalmásról és Mátramindszentről vannak tagjaink – veszi át a szót Jakab Zsoltné, aki már felnőtt fejjel lett cserkész, de azóta is szívvel-lélekkel segíti tevékenységüket.

Mint mondta, nyolc-tíz éves kortól egészen a szépkorúakig bárkit maguk közé fogadnak, aki teljesíti a próbarendszert. Ez három részből áll: természet, vallási és társadalmi ismeretekből kell számot adniuk a jelentkezőknek, természetesen korosztályonként változó nehézségben.

Három évtizedes hagyományai vannak a csoportnak

– Hazánkban a Magyar Cserkészszövetség tartja nyilván azt, hogy hány aktív tagja van egy csapatnak, feléjük jelentési kötelezettséggel tartozunk – osztotta meg a csapatparancsnok, aki azt is elárulta: – Emellett folyamatosan szemmel tartom a különböző pályázati lehetőségeket, az országos programokat és képzéseket. Ezek, bár nem kötelezőek, mindenki számára elérhetőek. Évente rendeznek a cserkészek a Szabadság hídon kötélhúzást, ahhoz szeretnénk mi is csatlakozni. Szeptemberben pedig a Gubacs Fesztivált tartják meg, ahová nem csak cserkészeket várnak.

Mint mondta, a havi őrsgyűlések, a próbákra való felkészülések mellett a csapat egyik legfontosabb programja a nyári tábor, ami idén még bizonytalan a járványhelyzet miatt. Azonban ezeken örömmel vesz részt minden cserkész, sőt, sokszor még a szimpatizánsok is csatlakoznak. Annak ellenére, hogy ezeken az alkalmakon mindenkinek vannak elvégzendő feladatai, a jó hangulat és a sok játék garantált.

– A cserkészet egy életforma, aki közénk tartozik, az a mindennapokban is igyekszik a tíz cserkésztörvény szerint élni – fogalmazott Jakabné Jakab Alexandra, aki a jövőbeni terveikről szólva elmondta: – Szeretnénk, ha minél többen megtapasztalnák annak az élményét, hogy tartoznak valahová.

Minden percük be van osztva, jó példával terelik egymást a helyes útra

– A tábort szervező felnőtt tagoknak nagy felelősséggel és sok munkával jár az a néhány nap, amit minden évben együtt töltünk. De látni, hogy mennyi élménnyel gazdagodnak a jelenlévők, megéri a sok fáradtságot – fogalmazott Hajdú Edina, a 1203. Mailáth püspök cserkészcsapat parancsnokhelyettese. Mint mondta, a technikai eszközök világából kiszakadó fiataloknak idejük sincs arra, hogy hiányolják a tévét vagy a telefont. Egész nap játékokkal, feladatokkal foglalják el magukat, minden percük be van osztva. A nomád körülmények között szervezett táborban türelmet tanulnak a gyerekek, elfogadják egymás hibáit és gyengeségeit. Megismerik képességeiket, mindenkinek van feladata, ami alól nem is akarják kihúzni magukat. Ezen kívül a táborok jó alkalmat kínálnak arra, hogy a fiatalok rácsodálkozzanak az őket körülvevő természeti értékekre. Ezeken az alkalmakon – és ez általában is igaz a cserkészetre – semmi sem kötelező, mégis szívesen végzik a rájuk osztott napi teendőket. Ezenkívül azt is megtanulják, hogyan dolgozzanak csapatban.

 

Címkék#cserkész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában