program

2020.06.20. 15:20

Szakmákkal ismerkedhettek meg a gyerekek a salgótarjáni táborban

Mesterségünk címere címmel indított pályaorientációs tábort gyerekek részére a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Csütörtökön a Salgótarjáni Szakképzési Centrum (SSZC) Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma vendégei voltak az ötödik és hetedik osztályos tanulók, akik a digitális közösség alkotóműhelyben ismerkedhettek meg hat szakmával.

Veres Edina

A digitális közösség alkotóműhelyt 15 millió forintos támogatásból hozták létre az SSzC Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tanműhelyei mellett. Tőzsérné Fenyvesi Tímea, a SSzC projektmenedzsere hangsúlyozta: a korszerű eszközökkel felszerelt létesítményben a tanulók tanári irányítással különféle szakmaterületeket próbálhatnak ki, kézzelfogható produktumokat is előállíthatnak.

Hozzátette: a szakmák világába betekintést nyújtó pályaorientációs tábornak egy, a kamarával kötött együttműködési megállapodással biztosítanak helyszínt.

A szabás-varrás a lányok körében volt népszerű, még a hétvégi apák napjára is készültek
Fotó: L. B. / NMH

A tábor vezetői a megyei iparkamara pályaorientációs tanácsadói voltak, Reichardt Barbara és Baranyi Krisztina.

– A jelenlegi tábor az első turnus, amelyben 16 gyermek vesz részt. Ők a megyeszékhely, illetve a környék iskoláiból érkeztek. Csütörtökön hat szakmába nyerhettek bepillantást a diákok a szaktanárok útmutatásával. Az első állomáson az elektronikáé volt a főszerep, így itt például karácsonyfadíszeket készíthettek, sőt forraszthattak is. Egy másik asztalnál a robotikát mutatták be a tanulóknak, máshol a 3D nyomtatással ismerkedhettek meg. Itt tanári segítséggel a gyerekek beprogramozhatták a gépbe, hogy milyen figurát szeretnének alkotni. Végignézhették azt is, hogy dolgozik egy ilyen nyomtató. Ez persze hosszabb folyamat volt, hiszen egy „munka” elkészítése akár 20–25 percet is igénybe vehetett.

Az egyik állomás fő profilja a szabás és varrás volt, ami természetesen inkább a lányok körében örvendett népszerűségnek. Két varrógépet is kipróbálhattak, amelyek beállításánál szem előtt tartották a tanárok, hogy a gyerekek számára se legyenek balesetveszélyesek. Emellett persze a tűt és a cérnát is a kezükbe vették a lányok, és például pelenkaöltéssel készítettek szíveket a hétvégi apák napjára készülve.

A szakmák közül az esztergálás sem maradhatott ki. Ezt követően a faipari állomásnál fonalfűrésszel alkatrészeket vágtak ki a diákok, amelyekből egy hajót állíthattak össze. Végül, de nem utolsósorban a lézervágás technikájával is megismerkedhettek a gyerekek, így például gravíroztak és különböző motívumokat vágtak ki a fémlapból egy lézervágó eszközzel – tudatta Reichardt Barbara.

A pályaorientációs tanácsadó emellett azt is kifejtette, hogy rendszerint a délelőtt folyamán letudják a szakmai programokat, így a délután már kötetlenebbül telhet. A gyerekeknek kézműves- és sportjátékokat vagy egyéb vetélkedőket is szerveznek. Hozzátette: az idei már a nyolcadik alkalom, hogy a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara diákoknak szervez pályaorientációs tábort, amely a jövő héten folytatódik a második turnussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában