veszély

2020.06.06. 07:30

Megnőtt a motoros balesetek száma Nógrád megyében

A jó idő beköszöntével előkerülnek a garázsokból a motorok, ám tulajdonosaiknak fontos tudni: a tavasszal induló új kalandoknak nemcsak varázsa, hanem veszélye is akad…

Veres Edina

20191112 Békéscsaba A Berényi út és a Lenkey utca kereszteződésében fél három után néhány perccel egy személygépkocsi és egy motoros ütközött össze. A balesetben a motoros megsérült. Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Kiss Zoltán

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: tavaly összesen 54 olyan anyagi káros, vagy személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök, amelyben motorkerékpárral, illetve segédmotoros kerékpárral közlekedő személyek voltak érintettek. Ezzel szemben 2018-ban még „csak” 43 ilyen balesethez riasztották a megye egyenruhásait.

– A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a salgótarjáni és balassagyarmati rádióban, valamint televízióban tett nyilatkozattal hívja fel a motorosok figyelmét a biztonságos közlekedésre. Emellett a helyi baleset-megelőzési bizottság közösségi oldalán és a rendőrség honlapján is közzéteszünk olyan tanácsokat, amelyek betartásával elkerülhetők az ilyen szerencsétlenségek. Az elmúlt évben egy tréninggel is segítette a rendőrség a motorkerékpárosok tavaszi felkészítését – tudatta Dankóné Nagy Éva.

Hozzátette: megyénkben nem tartanak számon olyan útszakaszt, ahol az átlagosnál több motorbaleset történik. A tavasz beköszönte óta idén Nógrád megye útjain több vasparipa vezetője szenvedett már balesetet, így például Salgóbányán, Garábon és Bárnában.

A napokban látott napvilágot a tragikus hír, amely szerint ez utóbbi település külterületén történt szerencsétlenségben a motoros olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítást követően életét vesztette.

Lőcse Attila balassagyarmati motoros, a Titan Angels Motorsport és Szabadidő Szervező Egyesület alapítója elmondta: gyakran vezet motoros balesetekhez, hogy olyan fiatalok jutnak hozzá gyors járművekhez, akik még nem tudják biztonságosan kezelni azokat. Ebben szerintem a szülőknek is nagy a felelősségük. Én a fokozatosság jelentőségét a motorozásban egy létrához szoktam hasonlítani, amelynek minden fokát meg kell mászni. Kezdjünk el motorozni például egy Babettán, aztán lépésről lépésre térjünk át a nagyobb teljesítményű kétkerekűekre. Emellett a jogosítvány megszerzéséig vezető úton egyre kevesebbet kell vezetni. Egy motorosnak így nem lesz meg a kellő rutinja, holott ő a papír birtokában azt hiheti, hogy mégis megvan – tudatta Lőcse Attila, aki az egyesületével tavaszonként ingyenes motoros ügyességi napokat is szervez a balassagyarmati kamionparkolóban, amit az önkormányzat bocsájt rendelkezésükre.

– Évente két-három ilyen ügyességi napot szoktunk tartani. A következő ilyen eseményt néhány hét múlva szeretnénk megtartani, amennyiben ezt a járványügyi előírások is lehetővé teszik. A bójákból felállított pályák nehézségi fokát mindig a résztvevők tudásához igazítjuk. Ez nagyon fontos, hiszen egy teljesen kezdő motorosnak is szüksége van sikerélményre, hogy ne veszítse el a gyakorlási kedvét – hangsúlyozta Lőcse Attila.

Indulás előtt elkél az ellenőrzés

A motorosok – a gyalogosok és a biciklisek mellett – a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Éppen ezért fontos, hogy megfelelően felkészüljenek, mielőtt tavasszal, a több hónapos kihagyást követően újból nyeregbe ülnek. Lényeges, hogy az akkumulátor és a keréknyomás ellenőrzése mellett meggyőződjenek a lámpák és a fékek megfelelő működéséről is. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság is felhívja a motorosok figyelmét arra, hogy ellenőrizzék a járművek műszaki állapotát, viseljenek megfelelő bukósisakot és kifejezetten a motorozáshoz használatos protektorral ellátott védőruházatot. Emellett kérik őket, hogy tartsák be a sebességhatárokat, és mindenkor az út-, illetve az időjárási és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában