bölcsőde

2020.06.18. 17:34

Komoly hangsúlyt helyeznek a kisgyermekek fejlesztésére Szécsényben

A város bölcsődéjében négy szakképzett kisgyermeknevelő és egy bölcsődei dajka foglalkozik a rájuk bízott gyermekekkel.

Szenográdi Ferenc

Már csaknem újra teljes gyermeklétszámmal működik az intézmény

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

A városban önkormányzati fenntartásban, Fábiánné Keller Zsuzsanna vezetésével működik a Cseperedő Óvoda és Bölcsőde. A két csoportban 26 gyermekkel működő bölcsődei részleg szakmai irányítója Gajzinger Lászlóné. Fábiánné Keller Zsuzsanna elmondta, hogy 20 hetes kortól hároméves korig fogadják a gyermekeket. A jól felszerelt intézményben mozgásfejlesztő és egyéb játékok állnak a kisgyermekek rendelkezésére. A bölcsőde nem gyermekmegőrző, annál jóval több, a kicsik igazán otthon érzik magukat az intézményben. A szakemberek nagy hangsúlyt fektetnek az emberpalánták nevelésére. Fontosnak tartják a szókincs- és a mozgás fejlesztését. Sok mesét, mondókát, mozgásfejlesztő játékokat iktatnak be a napi programba.

– Jó idő esetén sokat vagyunk a teraszon, a füves udvaron, ahol több játék áll a gyermekek rendelkezésére. Ezekkel fejlődnek a kicsik készségei. A város vezetőivel jó a kapcsolatunk, figyelemmel kísérik az intézmény életét, sokat segítenek, s azon vannak, hogy valóban a gyermekek második otthona legyen a bölcsi – vélekedett a vezetőnő.

Már csaknem újra teljes gyermeklétszámmal működik az intézmény
Fotó: Sz. F. / NMH

Ami az étkeztetést illeti, szükség esetén speciális ételeket biztosítanak. A gyermekek végig ugyanahhoz a nevelőhöz tartoznak, aki így figyelemmel tudja kísérni fejlődésüket, s napi kapcsolatban áll a szülőkkel, rendszeresen tájékoztatja őket.

A vezetőnő azt is elmondta, hogy minden év megkezdése előtt megbeszélik a szülőkkel a nyitvatartás idejét, az év kiemelkedő programjait, eseményeit, például a karácsonyt és az anyák napját is. Az épület reggel háromnegyed héttől délután fél ötig van nyitva. A bölcsőde nyitott, a járás többi településéről is fogadják a gyermekeket. Az érdeklődés igen nagy, tudtuk meg az intézményvezetőtől, a túljelentkezés miatt többen várólistán szerepelnek. Ezért nagyon várják már, hogy mielőbb elkészüljön a háromcsoportos bölcsőde épülete, ahová átköltözhetnek.

A bölcsődében a gyermekek nagyrészt elsajátítják a felnőttekkel való kapcsolattartást, alkalmazkodnak a közösséghez, így zökkenőmentes lesz az óvodába történő átmenet.

A járványveszély miatt az intézmény március 23-án bezárt, nem fogadták a gyermeket. A vezetőnő elmondta, hogy ez idő alatt elvégezték a fertőtlenítést a helyiségekben és az udvaron. A kormányrendelet alapján május 4-én újra kinyitottak, s korlátozott létszámban fogadni tudták a gyermekeket. Egy-egy csoportban maximum öt főt. Ahogy a bölcsődében megtudtuk, csoportonként négy-négy család élt ezzel a lehetőséggel. A szülők nem mehettek be az épületbe, az ajtóban átadták a gyermekeket a nevelőknek.

Május 25-től teljes nyitva­tartással üzemelnek, a szülők is bemehetnek, de kötelező a szájmaszk és a kesztyű viselete. Ahogy azt Fábiánné Keller Zsuzsannától megtudtuk, egyre több szülő él a lehetőséggel, így az intézmény már majdnem teljes létszámmal működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában