házi kedvenc

2020.06.02. 15:51

Csuklyás patkány lett a nagylóci család kis háziállata

A legtöbben irtóznak a patkányoktól. Ám mindig akadnak kivételek, olyanok, akik akár házi kedvencüknek is szívesen választják őket. Kovácsné Szűcs Ágnes és családja néhány hónapja gondoskodik két csuklyás patkányról, Foltosról és társáról.

Lászlók Judit

Sok mindenben különböznek vadon élő társaiktól

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

– Dominik kisfiam karácsonyra egy csuklyás patkányt kért ajándékba – mondta Kovácsné Szűcs Ágnes, s hozzátette: – Mivel társas állatokról van szó, célszerű párban tartani őket, ezért nem egyet, hanem két fiatalabb példányt is beszereztünk.

A csuklyás patkány a vándorpatkány laboratóriumi célokra kitenyésztett változata. Háziasítása az 1800-as évekre tehető. A tudatos tenyésztésnek köszönhetően azonban nagyon sok mindenben különböznek vadon élő társaiktól.

– Amellett, hogy nagyon alkalmazkodóak, érdekes, hogy a látásuk nem túl jó, inkább a hallásukra támaszkodnak. Kíváncsi természetűek, és hamar kézhez szoktathatóak. Azonban az éles fogaik miatt óvatosan kell őket megérinteni – magyarázta a gazdi, aki szerint ezek az állatok sokféle táplálékot elfogyasztanak, de elsősorban növényevők. Ugyanakkor a magas olajtartalmú magvakat érdemes kerülnie, vagy csak kis mennyiségben adagolni, mivel ezek fogyasztása könnyen vezethet az állat elhízásához, vagy bőrbetegséghez. Számukra a legmegfelelőbb élőhely egy nagyobb méretű ketrec, tilos őket forgácson tartani. Élettartamuk három-négy év is lehet, de ezt nagyban befolyásolják a körülmények.

Sok mindenben különböznek vadon élő társaiktól
Fotó: T. A. / NMH

A nagylóci család még csak néhányszor próbálkozott a tanításukkal, de azt már most tudják, hogy nagyon okosak és egyben remek mászók is. Ebben nagy segítségükre van a hosszú és majdnem csupasz farkuk, amivel kiválóan tudnak egyensúlyozni. A csuklyás patkányokkal kapcsolatban sok a tévhit, az egyik legérdekesebb például az, hogy fürdetni kell őket.

Kovácsné Szűcs Ágnes azonban azt mondta, hogy valójában nem szabad fürdetni őket, mert a bundájukon számukra nagyon fontos anyagok találhatóak. Az sem igaz, hogy életük során legalább egy alkalommal szaporodniuk kell, számukra megterhelő egy alom kihordása. A gazda azt javasolja, hogy tájékozódjunk, mielőtt házi kedvenccé választanánk őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában